Różne smaki musztardy

17 sierpnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Musztardowy sos do sałaty

Składniki:

  • 2 łyżki musztardy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki wywaru z warzyw
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki maślanki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny,warzywnym wywarem i maślanka. Przyprawić solą i pieprzem. Doskonały do sałaty.

autor: krokodyl

Francuski sos majonezowo-musztardowy

składniki:

– 2 surowe żółtka
– łyżka musztardy
– pół litra oleju
– 2 łyżki octu winnego
– pęczek natki pietruszki
– pęczek szczypiorku
– pęczek estragonu
– sól, pieprz

Mikserem ubić żółtka z musztardą, do masy stopniowo dolewać olej i ubić majonez. Dodać sól, pieprz do smaku. Zioła posiekać i zmiksować z majonezem. Podawać do jajek na twardo, białych mięs.

Pyszny musztardowy sos

Składniki:

file1282915089

– 40 g musztardy
– 30 g cebuli
– 40 g tłuszczu
– 30 g mąki
– 1/3 l rosołu (wywaru)
– sól, cukier, kwasek cytrynowy
– ewent. kawałek masła

Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, udusić z tłuszczem, przetrzeć przez sito. Dodać lekko zrumienioną mąkę, zmieszać, rozprowadzić wywarem, przyprawić musztardą, solą, cukrem i zagotować. Można dodać masło. Sos ten podaję do serdelków lub jajek.


Pozostałe sosy i dipy naszych czytelników

Musztarda to jeden z najważniejszych dodatków w domowej kuchni. Jej smak i aromat od dawna pełni kluczową rolę w codziennym przygotowywaniu posiłków, jak i tworzeniu wyszukanych dań i potraw. Linia musztard przygotowana przez GALEO pozwoli poznać jej najlepszy smak i spróbować różnorodnych odmian, idealnie odpowiadających na potrzeby nowoczesnej gospodyni.

Musztardy GALEO to cztery starannie skomponowane produkty, wyróżniające się idealną konsystencją, wspaniałą barwą i wybornym smakiem. W tej linii można odnaleźć zarówno musztardy o wyrazistym (sarepska) i pikantnym (ostra) charakterze, wyróżniające się uniwersalnym zastosowaniem (stołowa), jak i imponujące ciekawą kompozycją smaków (chrzanowa). Każda odmiana zachwyca swoją starannie opracowywaną recepturą i idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, sosami, wędlinami i sałatkami. Wspólna dla nich wszystkich jest wysoka jakość i atrakcyjna cena, które sprawiają, że musztardy GALEO są przydatnym dodatkiem w codziennym gotowaniu.

Musztardy GALEO to również apetyczne i nowoczesne opakowania, które wyróżniają się oryginalnym kształtem słoiczka oraz czytelną i elegancką etykietą. Wszystkie te elementy sprawiają, że produkty GALEO zachwycają zarówno wspaniałą treścią, jak i stylową formą.

Produkty Galeo:

Musztarda Sarepska 180 g jest jedną z najpopularniejszych musztard. Przygotowana została ze starannie dobranych gatunków białej i czarnej gorczycy. Jej umiarkowanie ostry smak i kremowa konsystencja idealnie podkreślają smak większości potraw. Z kolei jej wspaniała barwa sprawia, że doskonale nadaje się do dekorowania dań.
Sugerowana cena na półce – 1,79 zł

Musztarda Stołowa 180 g to jedna z najbardziej uniwersalnych musztard. Jej łagodny smak i wyjątkowo gładka, kremowa konsystencja sprawiają, że idealnie komponuje się z większością potraw i jest wyśmienitym dodatkiem do wędlin, serów, sosów oraz mięs i sałatek.
Sugerowana cena na półce – 1,79 zł

Musztarda Ostra 180 g jest prawdziwą gratką dla wielbicieli musztard o wyrazistym smaku. Swój charakter zawdzięcza połączeniu wyselekcjonowanych gatunków ostrej gorczycy i chili. Pozwoli nadać każdej potrawie pożądaną nutę pikanterii, która wzmocni i podkreśli smak mięs, serów i sosów.
Sugerowana cena na półce – 1,79 zł

Musztarda Chrzanowa 180 g to wyszukana kompozycja, która łączy w sobie najlepszy smak chrzanu z lekko pikantnym charakterem musztardy. Całość zamknięta jest we wspaniałej kremowej konsystencji. Jest idealnym dodatkiem do sosów, pieczeni i wędlin oraz tradycyjnych dań kuchni polskiej.
Sugerowana cena na półce – 1,79 zł

Przepisy na dania z musztardą:

Sałatka makaronowa

Danie dla 4 osób

Składniki:

25 dag tłustego sera twarogowego
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki wody z ogórków kwaszonych
20 dag makaronu
1 świeży ogórek
1 papryka zielona
1 pęczek rzodkiewek
1 cebula
sól
1/2 łyżeczki oleju
1 łyżka Musztardy Sarepskiej GALEO

Twaróg utrzeć z majonezem na krem, dodać wodę z ogórków, musztardę i dokładnie wymieszać. Makaron ugotować i ostudzić. Paprykę, ogórek i cebulę drobno posiekać, rzodkiewki pokroić na plasterki. Makaron, paprykę, rzodkiewki, ogórek i cebulę wymieszać z sosem serowym. Sałatkę wstawić na noc do lodówki, przybrać rzodkiewkami i plasterkami ogórka.

Wołowina marynowana

Danie dla 6 osób

Składniki:

6 cienko krojonych steków wołowych
¼ szklanki sosu sojowego
1  łyżka cukru,
2 łyżki oleju  sezamowego,
4 drobne cebulki dymki wraz ze szczypiorem
3 łyżki ziaren sezamowych
2 łyżki oleju do smażenia
łyżka Imbiru GALEO
2 łyżki Musztardy Ostrej GALEO

Sposób przygotowania:

Cebulki i szczypior posiekać. Sos sojowy, musztardę, cukier, olej sezamowy, imbir, cebulkę, szczypiorek i 2 łyżki ziarna sezamowego starannie wymieszać. Mięso zalać marynatą i odstawić na ok. 15 min. Następnie wyjąć steki, usunąć resztki przypraw i smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach ok. 5 min. Podawać polane marynatą i posypane ziarnem sezamowym.