Joanna Matyjek Sama słodycz. Ciasta, torty, desery
MIŁOŚĆ DO JEDZENIA I GOTOWANIA DZIEDZICZY SIĘ W GENACH
Sama słodycz to absolutnie najsłodsza książka sezonu! A w niej ponad 90 sprawdzonych przepisów na bezy, kremy, syropy, tarty, ciasta tradycyjne, serniki, torty, ptysie i eklery autorstwa znanej z bloga i studia Odczaruj Gary Joanny Matyjek. Autorka uwodzi czytelnika nie tylko obietnicą wyjątkowych, słodkich dań, ale również przepięknymi zdjęciami.
Premiera 24 listopada 2021.
Nazywają ją królową bez – w kuchni zmienia się w artystkę, która z uczuciem oraz fantazją eksperymentuje ze smakiem, formą, kształtem i kolorem, nie zapominając przy tym o ukochanych smakach dzieciństwa. Jej wypieki zadowolą nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia i będą wspaniałą ozdobą stołu zarówno na oficjalnych uroczystościach, jak i spotkaniach z rodziną czy przyjaciółmi. Od święta oraz na co dzień.
Kocham gotować, piec, stylizować i fotografować. To moje całe życie, które daje mi najwięcej szczęścia. Patrzę na świat obrazami i zapachami i chyba właśnie dzięki temu moja pasja stała się moją pracą – zapewnia autorka i przekonuje, że kulinarne eksperymenty przynoszą co najmniej tyle samo satysfakcji i przyjemności, co późniejsze delektowanie się smakiem przygotowanych potraw.
Jej miłość i pasję widać na każdej stronie książki, która jest jak zaproszenie do wspólnego, pełnego pasji tworzenia wspaniałych słodkości. Czytelnikom proponuje zarówno proste, jak i wysmakowane przepisy – beza w różnych odsłonach, ciasta tradycyjne, kremy, syropy, ptysie, eklery, tarty i torty, a także wypieki na szczególne okazje oraz najlepsze na świecie naleśniki. Dla każdego coś dobrego – to istne słodkie dolce vita! Dla początkujących i zaawansowanych cukierników.
Przepisy i instrukcje przygotowania poszczególnych słodkości uzupełnia odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania, a także opisami najbardziej popularnych błędów, dzięki temu łatwo będzie ich uniknąć.
Joanna Matyjek twierdzi, że miłość do jedzenia dziedziczy się w genach, natomiast najważniejsze w gotowaniu są chęci i intencja, z jaką się wchodzi do kuchni:
Gotując, przekazuje się swoją energię. Bardzo w to wierzę. Przekazuje się emocje, część duszy, daje się siebie. Dlatego tak ważne jest poczucie spokoju. Nie należy gotować na siłę. Lepiej piec i gotować tylko wtedy, kiedy się bardzo to czuje, kiedy chce się rozkoszować najpyszniejszym smakiem, kiedy pragnie się tym dzielić. Czuję, że przejęłam od Mamy miłość do kuchni i gotowania. Chłonęłam każdy zapach z Jej kuchni, każdy ruch. Kocham gotować zupy, tkwi w tym coś magicznego. Krojenie warzyw i dodawanie ich do garnka wraz z przyprawami jest czarodziejskie.
I właśnie tego – dobrej energii i przyjemności z gotowania życzy czytelnikom.
O autorce:
Joanna Matyjek – autorka bloga Odczaruj Gary, którego prowadzi od 2012 roku i dzieli się z czytelnikami przepisami na arcyciekawe potrawy. Rozwój bloga zaowocował w 2015 roku powstaniem słynnego Studia Odczaruj Gary, miejsca, w którym spełnia się zawodowo: gotuje, stylizuje i fotografuje, gdzie wraz z całą grupą pasjonatów tworzy apetyczne projekty kulinarne, książki kucharskie i reklamy jedzenia.
Wydawnictwo Zwierciadło
Autor: Joanna Matyjek | Tytuł oryginału: Sama słodycz. Ciasta, torty, desery
Data premiery: 24.11.2021 r. | ISBN: 978-83-8132-282-9
Format: 190×240 mm | Oprawa: twarda | Liczba stron: ok. 350 | Cena detaliczna: 69,90 zł