Chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami
Pieczenie chleba to sztuka wymagająca wprawy i wielu eksperymentów. Jednak warto nauczyć się jej, bo nagrodą będzie pyszne i zdrowe pieczywo, które zachwyci całą rodzinę! Przepisów jest wiele i można je modyfikować wg swoich upodobań – dziś polecam chleb ze śródziemnomorską nutą – czyli oliwkami i suszonymi pomidorami.
Składniki:
500 g mąki pszennej
100 ml soku pomidorowego
kilka suszonych pomidorów
15 g drożdży
20 oliwek bez pestek
50 ml oliwy z oliwek
sól, bazylia do smaku
Przygotowanie:
Mieszamy drożdże, 250 g mąki i sok pomidorowy – odstawiamy na ok. godzinę. Oliwki i suszone pomidory kroimy w tym czasie na drobno. Gdy zaczyn nieco „ruszy”, dodajemy je oraz pozostałą mąkę i zagniatamy dobrze wyrabiając powstałe ciasto – ewentualnie dodając odrobinę wody, jeśli będzie to utrudnione. Na koniec formujemy chleb, smarujemy go dość obficie oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, wkładamy je do zimnej formy (lub naczynia żaroodopornego, lub garnka rzymskiego) i ponownie smarujemy oliwą. Wstawiamy chleb do zimnego piekarnika i pieczemy ok 35 minut w temp. ok. 180 stopni.
Smacznego!