Lato powoli się kończy i niedługo będziemy zmagać się z jesiennymi przeziębieniami. Najczęściej męczy nas kaszel, dlatego przygotowałam dla Was kilka przepisów na domowy syrop.
Dlaczego warto?
Kaszel potrafi przysporzyć nie lada problemów. Budzi w nocy, przeszkadza podczas rozmowy, powoduje duszności i ból gardła. Najczęściej bywa objawem infekcji, alergii, czy podrażnienia gardła. Pozbycie się kaszlu bywa sporym problemem. Na szczęście domowe syropy to idealne rozwiązanie na ten przykry objaw. Ich główną zaletą są naturalne składniki. Syrop przygotowany w domowym zaciszu jest bezpieczny, nie powoduje skutków ubocznych a w dodatku jest prosty w przygotowaniu.
Z marchewką
Witamina A obecna w marchewkach blokuje działalność związku rakotwórczego z dymu tytoniowego – benzyprenu, przekształcając go w związki nieszkodliwe dla naszego zdrowia. Obniża poziom tłuszczów we krwi. Posiada wiele mikro i makro-elementów, takich jak: magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, potas.
Co kupić?
- 1 kg marchwi
- 3 łyżki imbiru
- 5 łyżek miodu
Przygotowanie:
Marchewkę pokrójcie drobno i ugotujcie, aż stanie się miękka. Następnie przeciśnijcie ją przez sito. Wymieszajcie ze startym imbirem, dodajcie miód i całość jeszcze dokładnie zblendujcie.
Z miodem
Miód posiada enzymy, które poprawiają funkcję wątroby dzięki czemu pokarm lepiej się trawi. Miód zawiera prawe 80% cukrów, przede wszystkim fruktozy i glukozy, co czyni go wysoce energetycznym. Jest również bogaty w różne sole mineralne (szczególnie potasu), które różnią się w zależności od typu miodu (miody ciemne zawierają więcej substancji mineralnych niż miody jasne), witaminy z grupy B i enzymów typu amylaza (enzym trawienny).
Co kupić?
- 0,5 kg cytryn
- 6 łyżek miodu
Przygotowanie:
Cytrynę umyjcie i pokrójcie na kawałki. Przełóżcie je do pojemnika i zalejcie miodem. Odłóżcie do lodówki na kilkanaście godzin i gotowe.
Z bananem
Banan nie dość, że jest owocem smacznym, to także niezwykle odżywczym. Zawiera on wiele minerałów takich jak: wapń, magnez, żelazo fosfor, cynk, selen, fluor i jod. Jest również źródłem witamin: C, B1, B2, B12, E, D i A. Dzięki enzymom produkowanym przez banany, składniki odżywcze są lepiej przyswajalne przez organizm.
Co kupić?
- 2 banany
- 1 łyżka miodu
- woda
Przygotowanie:
Banany rozgniećcie widelcem, dodajcie miód i odrobinę wody. Całość dokładnie wymieszajcie.
Z cebuli
Cebula zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, takich jak: olejki lotne, witaminy, pektyny, białka, składniki mineralne. Jest bogata w: sód, potas, wapń, angan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i kwas foliowy.
Co kupić?
- 4 cebule
- 4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Cebulę obierzcie i posiekajcie na drobno. Następnie wyparzcie słoik i włóżcie do niego cebulę oraz miód. Całość wymieszajcie i ugniećcie. Zakręćcie słoik i odstawcie na dobę.
Z tymianku
Tymianek z kolei działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Dodatkowo pomoże Ci przy kaszlu, ponieważ działa wykrztuśnie oraz rozkurczowo. Pomoże Ci w walce z apetytem i przy bólach reumatycznych.
Co kupić?
- świeże liście tymianku
- wrzątek
- cukier
Przygotowanie:
Do słoiczka wrzućcie liście, dodajcie wrzątek oraz sporo cukru. Całość wymieszajcie i odstawcie w chłodne oraz chłodne miejsce. Przecedźcie i spożywajcie maksymalnie do trzech łyżek dziennie.
zobacz również:
Domowe syropy na kaszel – 6 super przepisów
Czy jagody są zdrowe?
Domowe sposoby na katar
0,,,,,