Glistnik jaskółcze ziele – wskazania do stosowania

26 lipca 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dla starożytnych Greków ta roślina stanowiła podstawowy składnik naparów przeciwgorączkowych. Z kolei rzymski pisarz Pliniusz opisywał przypadki przywracania wzroku jaskółkom za pomocą tego zioła. Stąd może polska nazwa dla tej pospolitej rośliny, jaką jest glistnik jaskółcze ziele.

Glistnik jaskółcze ziele

Czym jest glistnik? Gdzie rośnie i kiedy zbierać?

Jaskółcze ziele to roślina wieloletnia, która występuje na terenie całego kraju – tam, gdzie wilgotna gleba i cień. Można się na nią natknąć w zaroślach, w lasach, nad brzegami rzek i jezior, a nawet w ogrodach. Maksymalnie osiąga wysokość 90-100 cm, a jej cechą charakterystyczną są liście ze srebrnym nalotem i łodyga pokryta białoszarymi włoskami. Kwiaty glistnika mają barwę żółtą. Okres kwitnienia przypada na 5-6 miesięcy, od maja do października.

Optymalnym czasem na zbiór jest maj lub czerwiec, najlepiej przed kwitnieniem. Wartość leczniczą wykazują części zielone, w tym niedojrzałe owoce, oraz korzeń. Należy pamiętać, że sok o charakterystycznej barwie pomarańczowej, wypływający z przełamanej łodygi glistnika, jest trujący i można go stosować wyłącznie w minimalnych dawkach.

Sok z glistnika

Sok z glistnika kupisz w MojaNatura.pl

Właściwości glistnika

Glistnik zawiera sporo cennych alkaloidów o właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych. Niektóre z nich, jak sangwinaryna, chelerytryna, chelidonina oraz koptyzyna wykazują nawet działanie przeciwnowotworowe, co potwierdzają pozytywne rezultaty badań na myszach. Co więcej, w leczeniu raka trzustki wykorzystuje się pochodną chelidoniny w połączeniu z gemcitabiną.

Jaskółcze ziele to również bogactwo flawonoidów, glikogenu, saponin, olejków eterycznych czy witaminy C.

Zastosowanie glistnika

Glistnik ma wiele zastosowań. W medycynie naturalnej tę roślinę wykorzystuje się bardzo często zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Ważne tylko, aby zachować ostrożność ze względu na trujący charakter soku pojawiającego się po przełamaniu łodygi. Jaskółcze ziele jest również składnikiem maści przeznaczonych do usuwania różnego typu zmian na skórze, przede wszystkim tych powstających na tle grzybiczym czy wirusowym.

Z kolei po napary oraz nalewki z glistnika warto sięgać ze względu na działanie rozkurczowe mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz przeciwbólowe. Roślina ta reguluje wydzielanie soku żołądkowego. Ma ponadto właściwości ochronne dla błon śluzowych układu trawienia, żółciopędne czy moczopędne

Na co pomaga glistnik?

Najczęściej korzysta się z walorów glistnika w przypadku brodawek i kurzajek, które zazwyczaj wynikają z zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego HPV. Wystarczy zaledwie kilkudniowa kuracja, aby odczuć efekty. Nieestetyczne zmiany całkowicie znikają albo wyraźnie się zmniejszają. W tym celu można wykorzystać gotową maść z apteki lub sklepu zielarskiego. Jednak niektórzy decydują się na stosowanie świeżego soku z przełamanej łodygi. Wystarczy przecież przejść się na spacer do lasu czy nad wodę, aby znaleźć jaskółcze ziele. Sok ma silne działanie grzybobójcze, więc skutecznie też zwalcza zakażenia skórne wywołane np. Candida albicans.

Nalewki lub napary pomagają uporać się z bólami brzuchami, w tym także miesiączkowymi. Doskonale się też sprawdzają w przypadku kolek jelitowych i wątrobowych. Warto je pić profilaktycznie, ponieważ zapobiegają powstawaniu kamieni w woreczku żółciowym, a zarazem przyczyniają się do usuwania toksyn z wątroby.

Substancje aktywne glistnika powodują lekkie obniżenie ciśnienia krwi oraz poprawę jej lipidogramu. Hamują również pojawianie się epizodów niedokrwiennych. Warto wykorzystać właściwości uspokajające jaskółczego ziela w problemach z zasypianiem czy lekkimi stanami depresyjnymi. Okazuje się nawet, że preparaty z glistnikiem ograniczają działanie histaminy, więc mają charakter przeciwalergiczny.

Jak stosować glistnik?

Przede wszystkim należy zachować ostrożność, ponieważ przedawkowanie bądź za długie stosowanie glistnika prowadzi do zatrucia. Również łączenie tej rośliny z innymi ziołami lub lekami może powodować nieprzyjemne objawy. Wielką ostrożność trzeba zachować podczas zbierania ziela, gdyż przypadkowe przetarcie oczu sokiem z łodygi grozi wystąpieniem stanów zapalnych z silnym zaczerwienieniem i pieczeniem.

Kuracje nie powinny trwać dłużej niż 2 miesiące. Natomiast już po 4 tygodniach stosowania glistnika zaleca się sprawdzenie aktywności enzymów wątrobowych, ponieważ może dojść do jej podwyższenia. Wywary przyrządza się z 1 łyżeczki suszonego ziela zalanego 250 ml wody. W ciągu dnia nie należy pić więcej niż 3 szklanki naparu.

W przypadku zbyt dużych dawek albo przedłużonego czasu stosowania jaskółczego ziela pojawiają się pierwsze niepokojące efekty:

  • poczucie pieczenia w jamie ustnej,
  • ślinotok,
  • problemy z układem pokarmowym (niestrawność, biegunka, nudności),
  • ospałość,
  • kłopoty z trzymaniem moczu.

Ciężkie zatrucie grozi natomiast dużym spadkiem ciśnienia tętniczego z częstoskurczem serca. Może pojawić się senność przechodząca w śpiączkę albo utrata świadomości.

Gdzie kupić glistnik?

Osoby, które nie chcą samodzielnie zbierać i suszyć jaskółczego ziela mogą skorzystać z oferty aptek, sklepów zielarskich czy ze zdrową żywnością — zarówno tych stacjonarnych, jak i online, np:https://mojanatura.pl/glowna/2871-ekstrakt-z-glistnika-gorskiego-15ml-doktor-vedov-4607017269985.html. W nich dostępne są gotowe maści i preparaty albo suszone ziele do samodzielnego przygotowania naparów i nalewek.