3 kulinarne DIY – przepisy na wzmocnienie odporności bakaliami 

24 listopada 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Bakalie są skarbnicą witamin i mikroelementów. Według Harvard Health Letter zawierają więcej białka i antyoksydantów niż świeże owoce, a ponadto wspomagają pracę układu pokarmowego oraz wpływają na zapobieganie wielu chorób nowotworowych. Warto zaznaczyć, że mają również doskonały smak i można z powodzeniem dodawać je do ciast, sałatek oraz deserów. Świetnie spisują się również jako samodzielna przekąska. Sprawdź 3 kulinarne przepisy z nimi w roli głównej!

 

Orzechy włoskie na śniadanie

Składniki:

450 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie

5 łyżek miodu

szczypta soli morskiej

 

Sposób wykonania:

Orzechy włoskie prażyć na patelni przez około 5 minut. Następnie rozdrobnić je tłuczkiem. Dodać łyżkę miodu i szczyptę soli. Zmiksować na gładką masę. Spożywać na chrupkim pieczywie lub jako dodatek do porannej owsianki.

 

Koktajl z suszonymi morelami

Składniki:

duża garść suszonych moreli Bakal Soft

3 szklanki mleka owsianego

2 łyżki siemienia lnianego

łyżka miodu

szczypta cynamonu

szczypta imbiru

 

Sposób wykonania:

Wszystkie produkty przełożyć do naczynia. Zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Podawać w wysokiej szklance.

 

Naleśniki z żurawiną i białym serem

Składniki:

Farsz:

garść suszonej żurawiny Bakal Naturalnie

1 jajko

350 g twarogu półtłustego

łyżeczka syropu klonowego

 

Ciasto na naleśniki:

1½ szklanki mleka

½ szklanki mąki

2 jajka

szczypta soli

szczypta cynamonu

 

Sposób wykonania:

Farsz: Zmiksować razem żurawinę, twaróg, jajko i dodać syrop klonowy.

Ciasto: Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Smażyć na oleju. Po wystudzeniu nałożyć farsz i zwinąć w rulon. Następnie podsmażyć jeszcze chwilę na patelni do zarumienienia.

 

Bakalie dostępne są na stronie: bakalsklep.pl