3 kulinarne DIY – przepisy na wzmocnienie odporności bakaliami
Bakalie są skarbnicą witamin i mikroelementów. Według Harvard Health Letter zawierają więcej białka i antyoksydantów niż świeże owoce, a ponadto wspomagają pracę układu pokarmowego oraz wpływają na zapobieganie wielu chorób nowotworowych. Warto zaznaczyć, że mają również doskonały smak i można z powodzeniem dodawać je do ciast, sałatek oraz deserów. Świetnie spisują się również jako samodzielna przekąska. Sprawdź 3 kulinarne przepisy z nimi w roli głównej!
Orzechy włoskie na śniadanie
Składniki:
450 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie
5 łyżek miodu
szczypta soli morskiej
Sposób wykonania:
Orzechy włoskie prażyć na patelni przez około 5 minut. Następnie rozdrobnić je tłuczkiem. Dodać łyżkę miodu i szczyptę soli. Zmiksować na gładką masę. Spożywać na chrupkim pieczywie lub jako dodatek do porannej owsianki.
Koktajl z suszonymi morelami
Składniki:
duża garść suszonych moreli Bakal Soft
3 szklanki mleka owsianego
2 łyżki siemienia lnianego
łyżka miodu
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
Sposób wykonania:
Wszystkie produkty przełożyć do naczynia. Zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Podawać w wysokiej szklance.
Naleśniki z żurawiną i białym serem
Składniki:
Farsz:
garść suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
1 jajko
350 g twarogu półtłustego
łyżeczka syropu klonowego
Ciasto na naleśniki:
1½ szklanki mleka
½ szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
Farsz: Zmiksować razem żurawinę, twaróg, jajko i dodać syrop klonowy.
Ciasto: Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Smażyć na oleju. Po wystudzeniu nałożyć farsz i zwinąć w rulon. Następnie podsmażyć jeszcze chwilę na patelni do zarumienienia.
Bakalie dostępne są na stronie: bakalsklep.pl