Bukiet kwiatów

21 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:

2 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soli
8 filiżanek szpinaku
2 filiżanki kwiatów i liści nasturcji
1 szklanka czerwonych winogron
szczypiorek z kwiatami
20 dag sery feta lub sera koziego
Przygotowanie:
Liście szpinaku dokładnie umyć i osuszyć. Kwiaty nasturcji i liście przebrać, opłukać i osuszyć delikatnie. W dużej misce wymieszać olej, ocet, miód oraz sól. Dodać szpinak, kwiaty i liście nasturcji, winogrona i szczypiorek i dokładnie wymieszać z sosem. Posypać serem. Podawać natychmiast.
Uwaga: Nasturcja jest rośliną ozdobną o żółtych i pomarańczowych kwiatach. Kwitnie od czerwca do przymrozków. Jadalne są liście i kwiaty. Ma bardzo intensywny zapach i ostry smak. Zawiera sole mineralne, olejki eteryczne, błonnik. Ma działanie bakteriobójcze, zalecana w zakażeniach dróg oddechowych i moczowych.