Przekąski do filmu

20 września 2020, dodał: jskonka
Artykuł zewnętrzny

Nie znam nikogo kto do wieczorów z filmami nie przygotowałby sobie jakichś przekąsek. Każdy ma inne preferencje, jedni wolą słodkości, drudzy rzeczy słone, a jeszcze inni uwielbiają mix słodkich i słonych przysmaków. Zawsze kończy się na tym, że te przekąski się kupuje, bo prościej pójść do sklepu, kupić chipsy, żelki, słodkie napoje. Czasem warto jednak poświęcić trochę czasu i przygotować coś równie smacznego, a trochę bardziej zdrowego.

 

 

Ruloniki owocowe

Składniki:

  • 2 sztuki mango

 

 

Przygotowanie:

  1. Mango kroimy na pół jak najbliżej pestki, każdą połówkę kroimy na dość duże kwadraty i odcinamy skórkę. Czynność powtarzamy z drugim owocem.
  2. Kawałki mango wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy do uzyskania gładkiego przecieru.
  3. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i równomiernie rozkładamy powstałą masę puree.
  4. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 75 stopni i pieczemy przez około 4 godziny.
  5. Powstały płatek z puree z owoców kroimy na pasy o grubości około 5 cm. Każdy z nich zwijamy w rulonik.

 

*Jeśli nie chcemy, aby nasz rulonik był bardzo gęsty, możemy dodać około 2 łyżki soku z cytryny.
**Jeśli chcemy możemy użyć każdego owocu np. truskawek, jeśli jednak są one za kwaśne, możemy dodać trochę miodu.

 

 

 

Chipsy tortilla

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 placki pszennej tortilli
  • łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka papryki w proszku (ostrej lub słodkiej, może być mix)

 

 

Przygotowanie:

  1. Placki tortilli kroimy na małe trójkąty.
  2. Przekładamy je do miski i dodajemy olej, sól i paprykę. Wszystko lekko mieszamy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a gotowe chipsy tortilla rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy je na dnie piekarnika przez 10 minut.
  5. Gotowe chipsy tortilla możemy jeść same lub z dipem.

 

 

 

 

Domowe chipsy smażone na oleju

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 ziemniaków
  • 1 litr oleju
  • 2 łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dobrze myjemy (nie musimy ich obierać) i kroimy je na cieniutkie plasterki.
  2. Gotowe plasterki płuczemy w zimnej wodzie i przekładamy na ręcznik kuchenny, którym je osuszamy.
  3. Do wielkiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do 140 stopni. Plasterki ziemniaków smażymy w garnku w partiach.  Podczas smażenia staramy się je obrócić tak, żeby były usmażone równomiernie.
  4. Po tym czasie wyjmujemy chipsy za pomocą łyżki do odcedzania i za każdym razem, przed przełożeniem ich do miski, pozwalamy by tłuszcz dobrze spłynął.
  5. Gotowe chipsy doprawiamy do smaku solą.

 

 

 

Koreczki

Składniki:

  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 125 g sera żółtego
  • pół ogórka zielonego
  • 4 małe parówki (najlepiej sprawdzają się parówki piratki z Lidla, ale mogą być inne)
  • małe wykałaczki

 

 

Przygotowanie:

  1. Ser żółty, parówki i paprykę zarówno czerwoną jak i żółtą kroimy na średnią kostkę.
  2. Ogórka zielonego kroimy w plasterki, a później w ćwiartki.
  3. Wszystko to przekładamy przez wykałaczki. Nie ma znaczenia od czego zaczniemy.

*Plus koreczków jest taki, że możemy użyć składników jakich chcemy, możemy robić różne wariacje, dodać np. oliwki, winogrona, plasterki salami zamiast parówek.