Sorbet – najlepszy w upały

19 lipca 2010, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Sorbet to zamrożony sok owocowy. Jest idealnym deserem lub przekąską w upały, gdy rozgrzany organizm domaga się ochłody.

Wymyślili go… Arabowie i nazywali „szarba”. Turcy przejęli ten trunek i  określili mianem „szerbet”. Stanowiła go mieszanina zamrożonych przecierów owocowych lub soków, cukru, miodu i alkoholu. W średniowieczu zaczęto przyrządzać go na Sycylii. Oryginalną odmianą sorbetu jest grecka granita. Masa owocowa bardzo powoli się rozpuszcza, a spragniony chłodu plażowicz delektuje się napojem przez słomkę.

Przygotowywały go już nasze babcie, ale wtedy nazywano go po prostu mrożonym sokiem. Nasze sorbety to zwykłe mieszanie miąższu, przecieru lub soku owocowego, wody, cukru lub substancji słodzących i naturalnych aromatów. Dzięki temu lody są delikatne, naturalne i orzeźwiające. Zyskały uznanie wraz z  pojawieniem się w Polsce mody na aktywny tryb życia. Zwolenniczkami sorbetów są głównie kobiety świadomie kształtujące swoją dietę i dbające o linię. Według badań rynkowych Polki najbardziej lubią smak: truskawki, maliny i cytryny.

Sorbety mają bardziej intensywny smak niż lody mleczne. Lepiej orzeźwiają, mają mniej kalorii. Jedna kulka sorbetu to ok. 40 kcal, bo blisko 60% składu stanowi woda, taka sama porcja lodów na bazie mleka dostarcza 120 kcal. Nie ma w nim tłuszczu, więc bez obaw mogą po nie sięgać osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu. Są idealne  dla amatorów słodyczy cierpiących na nietolerancję cukru mlecznego – laktozy. Dobrze przygotowany sorbet to skarbnica witamin, ponieważ proces mrożenia pozwala na ich zachowanie.

Sorbety są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. W sklepach mamy ogromny wybór fantazyjnych foremek, pojemniczków i kubeczków do lodów. Do przygotowania zimnego deseru można użyć rozmaitych owoców. Wspaniale smakują sorbety z truskawek, malin, jeżyn, porzeczek, moreli, kiwi, a  nawet z czarnej porzeczki, która jest cennym źródłem witaminy C. Z uwagi na jej specyficzny smak i zapach warto łączyć ją z innymi owocami np. poziomkami. Robiąc sorbet z owoców miękkich lub bez pestek, można użyć musu. Świetnymi dodatkami są: cynamon i posiekane listki mięty. Gdy sorbet ma powstać z owoców z pestkami, np. malin, należy je po zmiksowaniu przetrzeć przez sito, aby oddzielić pesteczki. Owoce przeznaczone na sorbet powinny być dojrzałe i soczyste. Przed zmiksowaniem lub przetarciem należy je umyć, pozbawić gniazd nasiennych, szypułek i pestek. Następnie ucieramy je porcjami, dodając odpowiednią ilość cukru pudru. Najlepiej robić to mikserem, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Masę wlewamy do foremek i zamrażamy. Można dodać ubite na sztywno białko lub żelatynę. W wersji dla dorosłych smakowitym uzupełnieniem mogą być: szampan, wino, brandy lub wódka.

Dobre rady:

– podczas zamrażania sorbet warto mieszać, aby kryształki rozmieszczały się równomiernie w całej objętości formy;

– gotowy deser na kwadrans przed podaniem należy wyjąć z zamrażalnika i ponownie zmiksować;

– najlepiej podawać lody w mocno schłodzonych naczyniach;

– sorbetu nie wolno ponownie zamrażać!

Przepisy na smaczne sorbety znajdziesz TUTAJ

Emilia