Naturalnie mętny Sok z Jabłek i Śliwek

30 września 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Co może wyniknąć z połączenia śliwki i jabłka? Pyszny sok. Te bogate w błonnik i witaminy owoce wpływają korzystnie na trawienie, przeciwdziałają zaparciom i wzmacniają układ odpornościowy. Śliwki mają jeszcze jedną zaletę – zawierają sporo witamin z grupy B, dlatego koją nerwy i poprawiają humor.
sok122
Naturalnie mętny Sok z Jabłek i Śliwek to nowa propozycja firmy Victoria Cymes z Wałcza. Propozycja nie tylko na jesień. To sok z serii o apetycznej nazwie Smaki Victorii.
Naturalnie mętny Sok z Jabłek i Śliwek to kompozycja świeżo tłoczonego soku jabłkowego i zagęszczonego soku śliwkowego. Dzięki specjalnemu tłoczeniu zachowane zostały w nim wszystkie składniki zawarte w całych owocach.

I jabłka, i śliwki są prawdziwą skarbnicą błonnika i pektyn, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. A to gwarantuje aktywną ochronę przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się skóry i aktywizację komórek nowotworowych. Błonnik wpływa także znakomicie na przemianę materii, co sprawia, że sok świetnie sprawdza się w dietach odchudzających.

Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki działa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.

Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy, usuwa z organizmu wolne rodniki, wpływa też korzystnie na urodę – przeciwdziała wiotczeniu skóry i zapewnia jej młody wygląd. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.

Jabłka zawierają także witaminy A, B oraz potas, cynk i magnez. Potas usprawnia działanie układu nerwowego, polepsza koncentrację, cynk poprawia odporność organizmu oraz wpływa na polepszenie stanu włosów i skóry. Magnez bierze udział w ponad trzystu procesach przebiegających w naszym organizmie, m.in. wzmaga koncentrację, pomaga w okresach zwiększonej podatności na stres i w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.

Dzięki zawartości potasu sok z Jabłek i Śliwek wzmacnia serce, magnez regeneruje układ nerwowy, żelazo i fosfor mają korzystny wpływ na poziom czerwonych krwinek, a wapń wzmacnia układ kostny.

Dodatkowo sok pomaga oczyszczać organizm z nagromadzonych w nim toksyn, ma działanie przeciwmiażdżycowe, pomaga w zaparciach.
Sok z Jabłek i Śliwek jest naturalnie mętny, niesłodzony i niekonserwowany. Okres jego przydatności do spożycia wynosi 3 miesiące od momentu wyprodukowania. Sok zaleca przechowywać w temperaturze +8 ºC.

100 mililitrów Soku z Jabłek i Śliwek to tylko 47,3 kalorii.

Naturalnie mętny Sok z Jabłek i Śliwek i inne świeże soki Cymes można kupić w sklepach spożywczych w specjalnie wydzielonych lodówkach. Jedna butelka zawierająca 250 mililitrów Soku z Jabłek i Śliwek kosztuje około 3 złotych.

Smaki Victorii to nowa na rynku seria soków firmy Victoria Cymes z Wałcza. Seria składa się z 6 soków: Sok z Jabłek i Malin, Sok z Jabłek i Śliwek, Sok z Czerwonych Buraków, Sok Pomidorowy, Sok z Jabłek i Wiśni, Sok z Jabłek i Żurawiny.