Niezbędnik globtrotera

Avatar photo
27 lipca 2010,
dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Niezależnie od rodzaju wyprawy należy zachować ostrożność. W czasach, kiedy świat stał się globalną wioską, przestajemy się bać i wybieramy się nawet do najdalszych, często wręcz niebezpiecznych zakątków. Bardzo modne są np. wakacyjne szkoły przetrwania. O ile w tym przypadku wystarczy przed wyjazdem kilka szczepionek i wyprawa do dżungli nie jest straszna, o tyle jeśli chodzi o wycieczki kulinarne, sytuacja jest bardziej skomplikowana.

Dziś często szlak podróży wiedzie tropem kulinarnych fascynacji. Osoby zamykające się na nowe doznania smakowe uchodzą za zbytnich tradycjonalistów. To przeważnie dla nich w zamkniętych kurortach tunezyjskich i egipskich przyrządza się potrawy będące mieszanką smaków europejsko-arabskich. A wiadomo przecież, że rasowy podróżnik zje wszystko, co zaproponuje mu kuchnia regionalna.

Niestety, najczęściej do zakażeń i zatruć dochodzi właśnie wówczas, kiedy stołujemy się w brudnych restauracjach lub u ulicznych sprzedawców. Dlatego też nie należy przesadzać z brataniem się z miejscową kuchnią i warto zachować ostrożność.

A zatem co jeść i czego się wystrzegać w egzotycznych krajach?

Woda – w większości krajów tropikalnych nie ma centralnych systemów uzdatniania wody i ścieków. Jeśli nie znasz źródła pochodzenia wody, zrezygnuj z jej picia. Pij wodę tylko butelkowaną lub hermetycznie zamkniętą. W tej ze studni lub kranu mogą znajdować się m.in. zarazki malarii a nawet cholery oraz pasożyty: lamblie, nicienie czy bakterie kałowe.

Należy się tez upewnić czy kostki lodu, które trafiają do naszej szklanki nie pochodzą z wody z kranu.

Owoce – uważaj z jedzeniem owoców, bo można je bezpiecznie spożywać tylko po starannym umyciu sprawdzoną wodą i własnoręcznym obraniu ze skóry. Brak higieny grozi zapaleniem wątroby typu A.

Owoce morza –  w wysokich temperaturach bardzo szybko mnożą się w nich bakterie paciorkowca. Objawy zatrucia odczuwamy po 30 minutach, a sygnalizują je nagłe bóle brzucha i torsje.

Ryby – wraz z utratą świeżości tworzy się w mięsie ryby m.in. histamina, serotonina i tryptamina, czyli biogenne aminy, które w nadmiarze prowadzą do zatrucia organizmu.

Świeże zioła – zwykle myte są wodą z kranu, a o jej jakości już wiadomo. W niektórych krajach śródziemnomorskich wycofuje się je ze względu na zagrożenie epidemią cholery. Mikroorganizmy mogą też wywołać czerwonkę i lambliozę.

Zioła i przyprawy suszone – często znajdują się w nich odchody gryzoni – źródło zarazków duru rzekomego, gronkowca i salmonelli. Objawy występują po 10-12 godzinach.

Kandyzowane owoce i suszone orzechy – bywają żdródłem zarazków z odchodów gryzoni, a także bakterii laseczki ziemniaczanej. Po 10 godzinach występuje wodnista biegunka.

Surowe mięso, sałatki warzywne i desery na bazie jaj – oraz potrawy, które przechowywano poza lodówką, bywają żdródłem salmonelli. Objawy występują po 8-36 godzinach od spożycia.

Potrawy straganowe – czyli Fast foody – jedzenie przygotowywane przez ulicznych kucharzy może zawierać bakterie Escherichia coli, która grozi poważnym zatruciem. Objawy występują po 12-72 godzinach od spożycia potrawy, a sygnalizują je krwawa biegunka, ostre bóle brzucha i wymioty.

Kąpieliska

W klimacie tropikalnym i subtropikalnym powinno się unikać kąpieli i wchodzenia do otwartych zbiorników wodnych, gdyż znajdują się tam jaja pasożytniczych przywr, które dostają się do organizmu kąpiącego i wywołują chorobę zwaną schistosomatozą. Są to bardzo grozne pasożyty, których pośrednie formy przemieszczają się w organizmie i stanowią przyczynę ciężkich schorzeń, po nowotwory i paraliż włącznie. Wiele infekcji przebiega bezobjawowo, a większość charakteryzują niejednoznaczne objawy, jak podwyższona temperatura ciała, kaszel, dreszcze, bóle głowy, stawów, a także biegunka. Najbezpieczniej jest korzystać z kąpieli w basenach hotelowych.

Emilia



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.