Kawa to jeden z tych napojów, które towarzyszą nam każdego dnia. Nie ma w tym nic dziwnego. Smakuje wybornie, poprawia nastrój, dodaje energii. Najbardziej pyszna i aromatyczna jest kawa, którą zmielimy bezpośrednio przed jej zaparzeniem.
Nie da się jednak ukryć, że wielu z nas nie wie w jaki sposób mielić kawę. Spróbujmy więc dowiedzieć się jak robić to prawidłowo.
Grubość zmielonej kawy powinien być dostosowany do rodzaju kawy, którą przyrządzamy
Odpowiadając na pytanie “jak mielić kawę” trzeba zacząć od początku a więc od grubości zmielonych ziaren. Powinna bowiem być ona dostosowana do rodzaju napoju, który zamierzamy przyrządzić. Przykładowo kawa grubo zmielona idealnie nadaje się do ekspresów przelewowych, zaś kawa zmielona na proszek sprawdzi się w przypadku kawy po turecku.
Wybierz odpowiedni młynek
Kluczowe znaczenie w prawidłowym mieleniu kawy ma to, jaki młynek wybierzemy. Obecnie możemy zdecydować się na zakup młynka ręcznego, udarowego lub żarnowego. Który z nich warto wybrać? Specjaliści zgodnie twierdzą, że najlepszym rozwiązaniem jest młynek żarnowy, który daje nam możliwość regulacji grubości mielenia ziaren. Młynek ręczny jest rozwiązaniem niepraktycznym a jego stosowanie bywa męczące, zaś młynki udarowe, które nie są odpowiednio używane mogą zmielić kawę zbyt drobno lub podgrzać ją, przez co straci swój smak i aromat.
Przechowywanie zmielonej kawy
Najlepszym rozwiązaniem jest mielenie takiej ilości ziaren kawy, które wykorzystamy bezpośrednio. Nie zawsze jednak jest to możliwe. Co w takiej sytuacji? Zmieloną kawę powinniśmy trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku, który chronić będzie ją od dostępu powietrza czy wilgoci. Pod żadnym pozorem nie przechowujemy kawy w lodówce – zmiany temperatur negatywnie wpływają na jej smak i aromat.
Podsumowując, prawidłowe mielenie kawy nie musi być trudne. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat tego, jak robić to prawidłowo – koniecznie przeczytaj artykuł “Jak mielić kawę? Poradnik nie tylko dla baristów!” – znajdziesz tam bowiem wiele cennych porad i wskazówek, dzięki którym zaczniesz parzyć idealną kawę.