Moc na talerzu to bardzo dobry, szczegółowy i ciekawy poradnik dotyczący odżywiania. Stanowi kompendium wiedzy na temat dobroczynnego wpływu jedzenia na człowieka oraz jego życie i zdrowie. To pozycja niezwykle obszerna, bogata merytorycznie i tematycznie, która powinna zaciekawić każdego świadomego odbiorcę, tym bardziej, iż autor przedstawia wiedzę w sposób niezwykle przystępny i klarowny, a nierzadko też zabawny sposób. Autor tej wyjątkowej pozycji, Dr Mehmet Oz to uznany amerykański ekspert do spraw zdrowia, autor bestsellerów, wykładowca uniwersytecki, a przede wszystkim światowej sławy kardiochirurg. Zatem książka, to fenomenalna dawka doświadczenia, wiedzy naukowej, potwierdzonych tez i badań, a przede wszystkim ciekawa opowieść o tym, co i dlaczego powinno się znaleźć na naszym talerzu.
Książka składa się z trzech głównych rozdziałów. Pierwszy: Fundamenty żywienia opowiada o tym, jak jedzenie może działać na człowieka, podaje przepis na zdrową dietę czyli pięć żywieniowych tricków, przedstawia taktyki, które pomogą przezwyciężyć pokusy i apetyt, a także omawia wpływ jedzenia na duszę. Rozdział drugi: Jedzenie i jego dobroczynne działanie omawia w kolejnych podrozdziałach dobroczynny wpływ jedzenia na spadek masy ciała, na serce, zmęczenie i ból, a także na potencjał intelektualny, zły nastrój, odporność oraz na zdrowe trzewia, czy też na włosy i paznokcie. W rozdziale 3: Jedz, kochaj i żyj autor przedstawia dwudziestojednodniowy plan dobroczynnego odżywiania, podaje fantastyczne przepisy, omawia posiłki po diecie, a także wspomina o dobroczynnym oczyszczaniu organizmu.
Książka zdecydowanie zasługuje na uwagę i dokładne przestudiowanie. Jest to tym bardziej możliwe, iż autor pisze bardzo lekko, przystępnie, miejscami anegdotycznie i zabawnie, ale pisze o rzeczach naprawdę ważnych, a jednocześnie uświadamia nam nasze codzienne błędy i podaje sposoby na ich eliminację. Dopełnieniem wielozagadnieniowej teorii są gotowe przepisy, bazujące na produktach świeżych, w jak najmniejszym stopniu przetworzonych, zdrowych i zalecanych. Dr Mehmet Oz w opracowanym przez siebie dwudziestojednodniowym planie dobroczynnego odżywiania, podaje nam przepisy na: śniadania, lunch, kolację, dressingi i przekąski.
Dzięki podanym recepturom na śniadanie i lunch możemy przygotować jajka z sosem typu salsa i fasolą, owsiane parfait z jagodami, talerz ryżu z łososiem, fasolą i sosem salsa, tęczową sałatkę z mieszanką zielonych warzyw i kurczakiem z sosem z maślanki, włoskie kanapki z indykiem, czy dziki ryż z jajkiem. Na kolacje zgodnie z planem zdrowego odżywiana możemy podać cytrynowego łososia z brokułami i pomidorami, pełnoziarniste penne z kurczakiem, sałatkę makaronową z krewetkami i ziołami, kurczaka w pełnoziarnistej panierce ziołowej, stek z sałatką i kuskusem czy też azjatyckie tofu z makaronem. Wśród przekąsek autor poradnika poleca nam przepisy na: pomidorową pizzę, popcorn paprykowo-migdałowy, Pesto z edamame z warzywami czy warzywne rollsy z masłem orzechowym. Przepisom towarzyszą duże, kolorowe i apetyczne ilustracje, które pozwalają wyobrazić sobie nasze menu, a jednocześnie zachęcają do wypróbowania podanych receptur.
W książce znajdziemy również godne uwagi na temat strategii zakupów w supermarkecie, odchudzania ulubionych dań, rady na ból głowy czy dobry sen, a także wiadomości na temat białek, węglowodanów i tłuszczu, zawartości rtęci w rybach czy właściwości ziaren i kawy. W poradniku poruszane są kwestie chorób, nietolerancji pokarmowych i leczniczych postów, czytelnik znajdzie także wiele informacji z zakresu ludzkiej fizjologii, jak również praktycznych wskazówek, bowiem autor udowadnia, że kluczem dla zdrowego odżywiania jest zrozumienie, jak działa organizm. Ponadto pokazuje nie tylko, co należy uwzględnić w diecie, ale wyjaśnia również dlaczego i po co, powinniśmy to zrobić.
Moc na talerzu to książka o zdrowym odżywianiu. Bardzo dobra książka, której poznawanie i dokładne studiowanie zajmie mi jeszcze troszkę czasu. Ale już się cieszę, bowiem podana wiedza, jest w stanie dopełnić moje własne doświadczenia w temacie zdrowia i alternatywnego podejścia do zdrowego odżywiania na co dzień. Polecam serdecznie – sięgnijcie po tę pozycję, bowiem umieszczone w niej informacje i przepisy mogą być inspiracją i zachętą do tego, by gotować i jeść inaczej – zdrowo, lekko i smacznie, a tym samym żyć lepiej. Zdrowe odżywianie nie jest trudne… przeczytaj tę książkę i zacznij działać!