Konkurs jesienny Aquaphor – wyniki!

10 października 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zupy są jednym z podstawowych dań obiadowych i zajmują bardzo ważne miejsce w codziennym menu. Są bardzo zdrowym, pożywnym i popularnym posiłkiem. Przygotowanie zup zwykle nie wymaga dużo czasu, a może sprawić wiele przyjemności. Znają je wszystkie kuchnie świata. Także w polskiej kuchni domowej zupy zajmowały i nadal zajmują bardzo ważne miejsce. Większość z nas wręcz nie wyobraża sobie obiadu bez zupy, zwłaszcza w porze jesiennych i zimowych chłodów.

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie jesiennym pod patronatem marki Aquaphor. Do wygrania są dzbanki filtrujące wodę Aquaphor Jasper 2,8 l z wkładem magnezowym mg2+ wraz z książeczką: Najlepsze zupy na cały rok oraz gadżetem od Fiskars!

ZADANIE KONKURSOWE:

Podaj sprawdzony przepis na swoją ulubioną jesienno-zimową zupę

Oto nagrodzone zupy, które chętnie wypróbujemy również w redakcyjnym gronie:)

Evanna:

Moja ulubiona jesienna zupa wielowarzywna  jest utkana z pysznego smaku warzyw, które kupuję na lokalnym ryneczku prosto od rolników – sąsiaduje w niej żółta fasolka i dorodna marchew, długi por kłóci się o palmę pierwszeństwa z pietruszką, a nieśmiały brokuł przypomina soczystą zielenią o tym, że za parę miesięcy znów będzie wiosna… Plastry żółtej i czerwonej papryki są też mile widziane, bo przecież kolorowe menu wpływa na nas rozweselająco w te coraz bardziej pochmurne jesienne dni. W mojej zupie nie brak też rozgrzewających przypraw, zwłaszcza kurkumy i słodkiej papryki, a tymianek z bazylią dodają jej tego niezapomnianego aromatu:) Ponieważ nastała już zimna i wietrzna pora roku, to trzeba też zadbać o odpowiednią kaloryczność zupy – a mięsna wkładka w postaci kawałka indyka doskonale to zapewnia:)

Gotowanie tej zupki sprawia, że cały dom wypełnia się cudnym aromatem, a domownikom coraz bardziej rośnie apetyt na obiad:) Doprawiam ją gęstą śmietanką 18% i dodaję sobie nieco oliwy z oliwek oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki, która rośnie na moim kuchennym parapecie przez cały rok, zaś mąż i synek zamiast zieleniny wolą bardziej „konkretny” dodatek w postaci kawałka masełka, które pod wpływem ciepła smakowicie rozpuszcza się na wierzchu zupy.

Ta zupa gości w naszym menu coraz częściej i sprawia, że mój dom staje się prawdziwą oazą smaków, a nasza rodzinka z przyjemnością spotyka się przy wspólnym stole:)

Babajaga:

Moją ulubioną zupą jesienną jest zupa-kociołek. Robię ją na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, jednak opcja z mięsem wołowym mojej rodzinie i mojemu podniebieniu najbardziej przypadła do gustu. To zupa pełna warzyw, bardzo pożywna, smaczna i zarazem łatwa w przygotowaniu. Polecam wszystkim lubiącym ostre, rozgrzewające smaki, nawet tym niezdecydowanym – zupa rozmaitości to „niebo w gębie”.

Diabelski kociołek wołowo-paprykowy

Składniki:
– 4 łyżki smalcu wieprzowego (lub olej roślinny)
– 1 duża cebula, posiekana
– 1 i ½ łyżeczki zmielonego kminku
– 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 i ½ łyżki stołowej węgierskiej papryki
– 2 suszone liście laurowe
– 2 szklanki bulionu wołowego
– ½ kg łopatki wołowej, pokrojonej w kostki
– 5 ząbków czosnku, grubo posiekanych
– 2-3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
– 2 węgierskie papryki woskowane (lub papryczki Anaheim), pokrojone
– 2 duże czerwone papryki
– 1 papryczka chili lub jalapeno
– 2-3 marchewki, obrane i pokrojone
– 1 korzeń pietruszki, obrany i pokrojony
– 1 pasternak, obrany i pokrojony
– kawałek bulwy selera, obrany i pokrojony
– 5 ziemniaków, obrane i pokrojone w kostki
– 3-4 gałązki świeżej natki pietruszki
– 4 szklanki gorącej wody
– ok. 1 i ½ łyżeczki soli koszernej
– śmietana
– ½ szklanki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej

Przygotowanie:
W dużym kociołku żeliwnym rozpuścić smalec, dodać cebulę i smażyć przez 8 minut często mieszając. Dodać nasiona kminku, czarny pieprz i liście laurowe i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć kociołek z ognia, wsypać paprykę i dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu, wlać ½ szklanki bulionu wołowego i gotować przez 5 minut. Dodać pokrojone mięso wołowe i czosnek. Dobrze wymieszać z paprykowym sosem. Gotować przez 2-3 minuty. Dodać pokrojone pomidory, papryki i pozostałą część bulionu (1 i ½ szklanki). Bulion powinien przykryć mięso i warzywa, w razie potrzeby należy dodać gorącą wodę. Zmniejszyć ogień, przykryć kociołek i gotować przez ok. półtorej godziny. Dodać zmiksowaną w blenderze z odrobiną wody czerwoną paprykę. Dodać warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki) oraz liście pietruszki, dolać 4 szklanki gorącej wody. Doprawić na ostro i gotować jeszcze przez 30 minut bez przykrycia. Wyjąć gałązki pietruszki i liście laurowe, doprawić.  Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać na gorąco ze świeżym chlebem, z odrobiną śmietany. Ciekawą alternatywą jest podanie zupy z jajkiem sadzonym.

mmazia:
Mój sprawdzony na domownikach i sobie samej autorski własny przepis na fantastyczną, BARDZO smaczną, ulubioną (skoro domownicy żyją :) i sobie chwalą i o dokładkę się dopominają) jesienno-zimową zupę, która rozgrzewa i karmi do syta!
A jest nią moja!

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
2 duże cebule
mały koncentrat pomidorowy
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka fasoli białej
1 puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku
1 litr rosołu (robię własnej roboty rosół, taki jak na niedzielny obiad)
2 łyżki majeranku
łyżeczka ziół prowansalskich
oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso i cebulę podsmażyć na oliwie na patelni, po podsmażeniu przełożyć wszystko do dużego garnka i zalać 1 litrem wrzącego rosołu. Gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Dodać fasolki i kukurydzę. Dodać wody, aby wszystko było przykryte i gotować 20 minut. Dodać przyprawy i przecier pomidorowy i gotować 20-30 minut ,od czasu do czasu mieszając.

Smacznego!

P.S. W załączniku świeżo zrobiona zupka meksykańska, porcja specjalnie dla Państwa. Życzę smacznego.

Serdecznie gratulujemy!

Czekamy na Wasze adresy i numery telefonu do wysyłki nagród – piszcie na adres [email protected] – prosimy też w mailu o wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych przez redakcję i firmę kurierską.

Nagrodą w konkursie jest dzbanek filtrujący wodę Aquaphor Jasper 2,8 l z wkładem magnezowym mg2+ wraz z książeczką: Najlepsze zupy na cały rok oraz szpatułką do smarowania marki FISKARS!

Mamy 3 dzbanki do rozdania, zatem w naszym konkursie wygrywają 3 osoby.

Serdecznie zapraszamy do wspólnej zabawy!

O NAGRODACH:

AQUAPHOR Jasper to najnowszy model dzbanka filtrującego, wyposażony w podnoszoną pokrywkę umożliwiającą nalewanie wody bez konieczności jej zdejmowania oraz mechaniczny wskaźnik zużycia wkładu, który ułatwia codzienne korzystanie z dzbanka i przypomina o konieczności terminowej wymiany wkładów.

W zestawie z dzbankiem znajduje się również wkład magnezowy AQUAPHOR B25 Maxfor Mg2+, który wzbogaca wodę wodociągową w dobroczynny magnez. Skutecznie usuwa z wody chlor, fenol, pestycydy, żelazo, niwelując nieprzyjemny posmak i zapach wody. Wydajność wkładu filtrującego wynosi 200 l wody wodociągowej, co odpowiada ok. 2 miesiącom użytkowania przez 3-4 osobową rodzinę, w zależności od twardości wody.

Wkłady filtrujące AQUAPHOR znacznie zmniejszają ilość najbardziej szkodliwych substancji znajdujących się w wodzie wodociągowej. Należą do nich:
– twardość wody (kamień i żółty osad);
– osad, taki jak: rdza, piasek, szlam;
– chlor, chloroform i inne związki chloru organicznego;
– metale ciężkie: żelazo, ołów, rtęć, miedź;
– produkty ropopochodne;
– fenole.

Pojemność 2,8 l
Wydajność 200 l (do 2 mies.)

W zestawie specjalne prezenty GRATIS: przepisy na ZUPY – wspaniały zbiór przepisów na zupy z naturalnych składników i krystalicznej wody oraz szpatułka do smarowania Fiskars.

Filtr dzbankowy Aquaphor Jasper posiada atrakcyjne kolory, ergonomiczne kształty oraz niezawodny licznik zużycia wkładu filtrującego. Jest to doskonałe uzupełnienie zaawansowanej technologii filtrowania wody pitnej opatentowanej przez Aquaphor. W zestawie znajduje się wydajny wkład Maxfor Mg2+.

Wkłady filtrujące Maxfor Mg2+ pozwalają zachować odpowiednią zawartość magnezu w wysoce oczyszczonej wodzie. Podczas filtracji specjalne złoże równomiernie dozuje jony magnezu do oczyszczanej wody tylko w sytuacji pogorszenia równowagi wapniowo-magnezowej.
Dzbanki filtrujące Aquaphor z wkładami Maxfor posiadają atest Polskiego Zakładu Higieny oraz pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka. Zdobyły również pierwsze miejsce w teście Stiftung Warentest.

Od czwartku 11.X w sklepach BIEDRONKA rusza PROMOCJA na dzbanek AQUAPHOR Jasper.

Szczegóły: aquaphor.pl