
Zupy są jednym z podstawowych dań obiadowych i zajmują bardzo ważne miejsce w codziennym menu. Są bardzo zdrowym, pożywnym i popularnym posiłkiem. Przygotowanie zup zwykle nie wymaga dużo czasu, a może sprawić wiele przyjemności. Znają je wszystkie kuchnie świata. Także w polskiej kuchni domowej zupy zajmowały i nadal zajmują bardzo ważne miejsce. Większość z nas wręcz nie wyobraża sobie obiadu bez zupy, zwłaszcza w porze jesiennych i zimowych chłodów.
Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie jesiennym pod patronatem marki Aquaphor. Do wygrania są dzbanki filtrujące wodę Aquaphor Jasper 2,8 l z wkładem magnezowym mg2+ wraz z książeczką: Najlepsze zupy na cały rok oraz gadżetem od Fiskars!
ZADANIE KONKURSOWE:
Podaj sprawdzony przepis na swoją ulubioną jesienno-zimową zupę
Oto nagrodzone zupy, które chętnie wypróbujemy również w redakcyjnym gronie:)
Evanna:
Moja ulubiona jesienna zupa wielowarzywna jest utkana z pysznego smaku warzyw, które kupuję na lokalnym ryneczku prosto od rolników – sąsiaduje w niej żółta fasolka i dorodna marchew, długi por kłóci się o palmę pierwszeństwa z pietruszką, a nieśmiały brokuł przypomina soczystą zielenią o tym, że za parę miesięcy znów będzie wiosna… Plastry żółtej i czerwonej papryki są też mile widziane, bo przecież kolorowe menu wpływa na nas rozweselająco w te coraz bardziej pochmurne jesienne dni. W mojej zupie nie brak też rozgrzewających przypraw, zwłaszcza kurkumy i słodkiej papryki, a tymianek z bazylią dodają jej tego niezapomnianego aromatu:) Ponieważ nastała już zimna i wietrzna pora roku, to trzeba też zadbać o odpowiednią kaloryczność zupy – a mięsna wkładka w postaci kawałka indyka doskonale to zapewnia:)
Gotowanie tej zupki sprawia, że cały dom wypełnia się cudnym aromatem, a domownikom coraz bardziej rośnie apetyt na obiad:) Doprawiam ją gęstą śmietanką 18% i dodaję sobie nieco oliwy z oliwek oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki, która rośnie na moim kuchennym parapecie przez cały rok, zaś mąż i synek zamiast zieleniny wolą bardziej „konkretny” dodatek w postaci kawałka masełka, które pod wpływem ciepła smakowicie rozpuszcza się na wierzchu zupy.
Ta zupa gości w naszym menu coraz częściej i sprawia, że mój dom staje się prawdziwą oazą smaków, a nasza rodzinka z przyjemnością spotyka się przy wspólnym stole:)
Babajaga:
Moją ulubioną zupą jesienną jest zupa-kociołek. Robię ją na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, jednak opcja z mięsem wołowym mojej rodzinie i mojemu podniebieniu najbardziej przypadła do gustu. To zupa pełna warzyw, bardzo pożywna, smaczna i zarazem łatwa w przygotowaniu. Polecam wszystkim lubiącym ostre, rozgrzewające smaki, nawet tym niezdecydowanym – zupa rozmaitości to „niebo w gębie”.
Diabelski kociołek wołowo-paprykowy
Składniki:
– 4 łyżki smalcu wieprzowego (lub olej roślinny)
– 1 duża cebula, posiekana
– 1 i ½ łyżeczki zmielonego kminku
– 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 i ½ łyżki stołowej węgierskiej papryki
– 2 suszone liście laurowe
– 2 szklanki bulionu wołowego
– ½ kg łopatki wołowej, pokrojonej w kostki
– 5 ząbków czosnku, grubo posiekanych
– 2-3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
– 2 węgierskie papryki woskowane (lub papryczki Anaheim), pokrojone
– 2 duże czerwone papryki
– 1 papryczka chili lub jalapeno
– 2-3 marchewki, obrane i pokrojone
– 1 korzeń pietruszki, obrany i pokrojony
– 1 pasternak, obrany i pokrojony
– kawałek bulwy selera, obrany i pokrojony
– 5 ziemniaków, obrane i pokrojone w kostki
– 3-4 gałązki świeżej natki pietruszki
– 4 szklanki gorącej wody
– ok. 1 i ½ łyżeczki soli koszernej
– śmietana
– ½ szklanki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
Przygotowanie:
W dużym kociołku żeliwnym rozpuścić smalec, dodać cebulę i smażyć przez 8 minut często mieszając. Dodać nasiona kminku, czarny pieprz i liście laurowe i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć kociołek z ognia, wsypać paprykę i dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu, wlać ½ szklanki bulionu wołowego i gotować przez 5 minut. Dodać pokrojone mięso wołowe i czosnek. Dobrze wymieszać z paprykowym sosem. Gotować przez 2-3 minuty. Dodać pokrojone pomidory, papryki i pozostałą część bulionu (1 i ½ szklanki). Bulion powinien przykryć mięso i warzywa, w razie potrzeby należy dodać gorącą wodę. Zmniejszyć ogień, przykryć kociołek i gotować przez ok. półtorej godziny. Dodać zmiksowaną w blenderze z odrobiną wody czerwoną paprykę. Dodać warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki) oraz liście pietruszki, dolać 4 szklanki gorącej wody. Doprawić na ostro i gotować jeszcze przez 30 minut bez przykrycia. Wyjąć gałązki pietruszki i liście laurowe, doprawić. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać na gorąco ze świeżym chlebem, z odrobiną śmietany. Ciekawą alternatywą jest podanie zupy z jajkiem sadzonym.
mmazia:
Mój sprawdzony na domownikach i sobie samej autorski własny przepis na fantastyczną, BARDZO smaczną, ulubioną (skoro domownicy żyją :) i sobie chwalą i o dokładkę się dopominają) jesienno-zimową zupę, która rozgrzewa i karmi do syta!
A jest nią moja!
ZUPA MEKSYKAŃSKA
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
2 duże cebule
mały koncentrat pomidorowy
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka fasoli białej
1 puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku
1 litr rosołu (robię własnej roboty rosół, taki jak na niedzielny obiad)
2 łyżki majeranku
łyżeczka ziół prowansalskich
oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso i cebulę podsmażyć na oliwie na patelni, po podsmażeniu przełożyć wszystko do dużego garnka i zalać 1 litrem wrzącego rosołu. Gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Dodać fasolki i kukurydzę. Dodać wody, aby wszystko było przykryte i gotować 20 minut. Dodać przyprawy i przecier pomidorowy i gotować 20-30 minut ,od czasu do czasu mieszając.
Smacznego!
P.S. W załączniku świeżo zrobiona zupka meksykańska, porcja specjalnie dla Państwa. Życzę smacznego.
Serdecznie gratulujemy!
Czekamy na Wasze adresy i numery telefonu do wysyłki nagród – piszcie na adres [email protected] – prosimy też w mailu o wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych przez redakcję i firmę kurierską.
Nagrodą w konkursie jest dzbanek filtrujący wodę Aquaphor Jasper 2,8 l z wkładem magnezowym mg2+ wraz z książeczką: Najlepsze zupy na cały rok oraz szpatułką do smarowania marki FISKARS!
Mamy 3 dzbanki do rozdania, zatem w naszym konkursie wygrywają 3 osoby.
Serdecznie zapraszamy do wspólnej zabawy!
O NAGRODACH:
AQUAPHOR Jasper to najnowszy model dzbanka filtrującego, wyposażony w podnoszoną pokrywkę umożliwiającą nalewanie wody bez konieczności jej zdejmowania oraz mechaniczny wskaźnik zużycia wkładu, który ułatwia codzienne korzystanie z dzbanka i przypomina o konieczności terminowej wymiany wkładów.
W zestawie z dzbankiem znajduje się również wkład magnezowy AQUAPHOR B25 Maxfor Mg2+, który wzbogaca wodę wodociągową w dobroczynny magnez. Skutecznie usuwa z wody chlor, fenol, pestycydy, żelazo, niwelując nieprzyjemny posmak i zapach wody. Wydajność wkładu filtrującego wynosi 200 l wody wodociągowej, co odpowiada ok. 2 miesiącom użytkowania przez 3-4 osobową rodzinę, w zależności od twardości wody.
Wkłady filtrujące AQUAPHOR znacznie zmniejszają ilość najbardziej szkodliwych substancji znajdujących się w wodzie wodociągowej. Należą do nich:
– twardość wody (kamień i żółty osad);
– osad, taki jak: rdza, piasek, szlam;
– chlor, chloroform i inne związki chloru organicznego;
– metale ciężkie: żelazo, ołów, rtęć, miedź;
– produkty ropopochodne;
– fenole.
Pojemność 2,8 l
Wydajność 200 l (do 2 mies.)
Filtr dzbankowy Aquaphor Jasper posiada atrakcyjne kolory, ergonomiczne kształty oraz niezawodny licznik zużycia wkładu filtrującego. Jest to doskonałe uzupełnienie zaawansowanej technologii filtrowania wody pitnej opatentowanej przez Aquaphor. W zestawie znajduje się wydajny wkład Maxfor Mg2+.
Wkłady filtrujące Maxfor Mg2+ pozwalają zachować odpowiednią zawartość magnezu w wysoce oczyszczonej wodzie. Podczas filtracji specjalne złoże równomiernie dozuje jony magnezu do oczyszczanej wody tylko w sytuacji pogorszenia równowagi wapniowo-magnezowej.
Dzbanki filtrujące Aquaphor z wkładami Maxfor posiadają atest Polskiego Zakładu Higieny oraz pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka. Zdobyły również pierwsze miejsce w teście Stiftung Warentest.
Od czwartku 11.X w sklepach BIEDRONKA rusza PROMOCJA na dzbanek AQUAPHOR Jasper.
Szczegóły: aquaphor.pl