Na zewnątrz słoneczne lato, a Tobie brakuje energii? Masz ochotę na kawę, ale myśl o gorącym napoju odbiera Ci wszelką chęć na sprawienie sobie małej, kawowej przyjemności?
Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Dziś trudno wyobrazić sobie początek dnia bez świeżo zaparzonej, gorącej kawy. Dynamizuje, aktywizuje, daje poczucie siły. Kawa, odwieczny twórca do
brego nastroju, to jeden z najczęściej pitych napojów na świecie, a ile kultur, tyle sposobów jej przyrządzania. Z mlekiem, śmietanką, alkoholem czy z sokiem z cytryny – choć możliwości są nieograniczone, najczęściej z braku czasu i pomysłu wybieramy dobrze znany, wypróbowany smak czarnej, parzonej kawy. Gdy jednak za oknem żar leje się z nieba, u niektórych ochota na tradycyjnie przyrządzony, gorący napój topnieje z prędkością kostki lodu pozostawionej na słońcu. Wysokie temperatury nie sprzyjają ciężkim aromatom, dlatego poszukiwaczom nieznanych smaków w dobrze znanym świecie kawy proponujemy dwa nowe oblicza czarnego napoju bogów – Kawę miętową oraz Kawę miętowo-czekoladową (Czas na Herbatę). Powstałe na bazie ziaren ekskluzywnej Arabiki Excelso, na pewno dodadzą każdemu sił i energii na resztę dnia dzięki pobudzającej wszystkie zmysły mięcie, która nie od dziś ożywia umysł i orzeźwia ciało. Mięta wzmacnia koncentrację i pozwala zapomnieć o rozkojarzeniu, a w połączeniu z kawą i czekoladą tworzy niezwykłą kompozycję trzech, połączonych w jedność smaków, o których trudno zapomnieć. Kawy miętowa i miętowo-czekoladowa to także bardzo dobra baza dla orzeźwiającej kawy mrożonej – wystarczy odrobina wody, trochę zimnego mleka i kilka kostek lodu, aby otrzymać porcję energii na cały, gorący dzień. Możemy dodać do niej także gałkę lodów (np. śmietankowych) lub porcję bitej śmietany – tak przyrządzona kawa, w połączeniu z delikatną nutą czekolady, gwarantuje doskonały nastrój zarówno podczas kawowego poranka, jak i popołudniowego relaksu, bo któż z nas nie lubi sprawiać sobie drobnych przyjemności…
www.herbata.net