Sałatka na Grilla

30 maja 2010, dodał: konrad47
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • główka sałaty
  • po jednej papryce żółtej, czerwonej, zielonej
  • dwa ząbki czosnku
  • słoiczek kaparów
  • 2-3 pomidory
  • kiść słodkich, ciemnych winogron
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • sól, pieprz, ostra czerwona papryka

W przygotowaniu sałatki nie ma żadnej filozofii. Sałatę myjemy, suszymy w wirówce lub na papierowym kuchennym ręczniku, drzemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Następnie, po usunięciu gniazd nasiennych i umyciu, kroimy wszystkie trzy papryki w drobną kostkę i dorzucamy do sałaty. Póżniej idą pokrojone w ósemki lub szesnastki pomidory i drobno pokrojone winogrona. Słodkie winogrona bardzo fajnie pasują do tej sałatki i czynią je trochę mniej zwyczajną. Dorzucamy odsączone kapary i rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko polewamy oliwą i sokiem z cytryny, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i gotowe.

Dobrze żeby sałatka postała sobie trochę w lodówcę i smaki się przegryzły. Nie może jednak stać za długo bo sflaczeje.

Jeśli podajemy taką sałatę do ciężkich mięs z grilla to polecam ją dobrze podostrzyć czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką – lepiej się będzie trawić.