Sałatka z buraków z rukolą i pomarańczą
Artykuł zewnętrzny
Buraki zwykle kojarzyły nam się z typową jarzynka na ciepło, często zasmażaną lub z dodatkiem masła i mąki. Tym razem odkrywamy buraki w nowej odsłonie, można z nich przyrządzić po ugotowaniu lub upieczeniu smaczne i zdrowe sałatki i surówki, szczególnie świetnie komponują się z prażonym słonecznikiem, sezamem lub pestkami dyni. W tym przypadku zastosowaliśmy rukolę, ale można ją zastąpić delikatniejszą w smaku roszponką czy sałatą. Pamiętajmy też o dodaniu sera, który doda wyrazistości naszej sałatce, może to być ser feta, ser kozi, owczy (oscypek) lub mozzarella.
Taka sałatkę warto zwieńczyć jakimś owocowym akcentem, np: mandarynkami, pomarańczą lub sosem malinowym.
składniki:
4 buraki
garść rukoli lub roszponki
2 łyżki pestek dyni lub słonecznika, sezam itp
4 plasterki pomarańczy lub mandarynki
50 gram sera feta lub innego ostrego
łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz
sok z cytryny do smaku
Buraki upiec lub ugotować a następnie obrać. Pokroić w plasterki lub kostkę, położyć na liściach sałaty, posypać sezamem oraz sosem wykonanym z oliwy i soku z cytryny, doprawić do smaku, udekorować owocami.