Miód Manuka – naturalny, leczniczy dar z Nowej Zelandii
Miód Manuka jest znany i wykorzystywany w medycynie naturalnej od dawna. Stosowany jest jako środek leczenia infekcji, schorzeń skórnych i wrzodów żołądka. Jednak dopiero w ostatnich miesiącach zdobywa coraz większą popularność jako doskonały środek profilaktyki zdrowotnej. Badania prowadzone na miodach Manuka dowodzą jego nadzwyczajnej skuteczności o bardzo szerokich możliwościach zastosowania. Zobacz, jak możesz wspomóc swoje zdrowie za pomocą płynnego miodu z Nowej Zelandii.
Miód Manuka a leczenie trądziku
Nowozelandzkie miody bardzo często określane są mianem “Miodu na trądzik”. Opinię tą miody zawdzięczają swoim silnym antybakteryjnym właściwościom. Czytając opinie osób korzystających z miodu z krzewu Manuka, znajdziemy wiele pozytywnych opinii na temat działania miodu w walce z trądzikiem czy wypryskami skórnymi. Niestety, obecnie nie ma żadnych naukowych dowodów potwierdzających owe właściwości. Najczęstszą formą stosowania jest bezpośrednia aplikacja miodu na niedoskonałości skórne. By uzyskać efekt, najlepiej użyć miodów o najsilniejszym działaniu, oznaczonych symbolami UMF 20+ lub UMF 15+
Rany i poparzenia skórne
Miody z Nowej Zelandii znajdują zastosowanie jako katalizator w rekonwalescencji i leczeniu ran, oparzeń i stanów zapalnych skóry. Badania przeprowadzone na miodzie wykazują, że dzięki zawartym w miodzie przeciwutleniaczom i właściwościom antybakteryjnym, miody przyspieszają leczenie, łagodzą ból ran a także zapobiegają infekcją przy owrzodzeniach żylnych.
Pomoc w chorobach żołądkowych
Miód Manuka wspomaga walkę ze schorzeniami i chorobami żołądkowymi. Najczęściej leczonym schorzeniem jest refluks żołądkowo-przełykowy oraz wrzody żołądka. Badania przeprowadzone na miodach Manuka wykazały, że bakteria Clostridium difficult będąca przyczyną większości schorzeń żołądka jest wyjątkowo podatna antybakteryjne działanie miodu. Miód stanowi więc naturalny, w pełni bezpieczny dla organizmu antybiotyk i wsparcie w walce z ww. chorobami.
Inne choroby i bóle gardła
W 2011 roku przeprowadzono badania, które wskazują że Manuka hamuje rozwój bakterii Strep, będącej jedną z przyczyn bólu i chorób gardła. Działanie miodu jest tak silne, że niektórzy badani poczuli ulgę już po jednorazowym zażyciu.
Próchnica zębów i zapalenie dziąseł
Najbardziej zaskakująca właściwość w zestawieniu. Wydawać by się mogło, że coś tak słodkiego jak miód może tylko zaszkodzić naszym zębom. Nic bardziej mylnego. Otóż badania prowadzone na Uniwersytecie Otago w Nowej Zelandii dowodzą, że żucie miodu z krzewu Manuki zmniejsza kamień nazębny nawet o 35%. Co więcej, u osób cierpiących na krwawienie dziąseł zauważono zmniejszenie tego zjawiska o 30%. Dodatkowo takie składniki wchodzące w skład miodu jak wapń, cynk i fosfor wpływają pozytywnie na kondycję i zdrowie zębów.
Jak pokazują powyższe przykłady, farmaceutyki nie są jedynym rozwiązaniem. A w wielu przypadkach to natura dostarcza nam najskuteczniejszych i najlepszych środków. Niestety w przypadku Manuki rosnący popyt sprawił, że na rynku pojawiło się wiele produktów podrobionych. By mieć pewność pochodzenia miodu, polecamy kupować tylko produkty sprawdzonych producentów, oznaczone standardami UMF. Poniżej znajduje się spis poszczególnych wartości i ich leczniczego zastosowania.
Miód Manuka UMF® 5+
- Ma działanie profilaktyczne.
- Doskonały jako zdrowy dodatek do kanapek i napojów.
Miód Manuka UMF® 10+
- Działa wzmacniająco na układ odpornościowy, może być stosowany jako codzienne uzupełnienie diety.
Miód Manuka UMF® 15+
- Zapewnia wyższy poziom aktywności antybakteryjnej, którą można stosować do walki przeciw specyficznym objawom także prewencyjnie przeciw helicobacter pyroli i zapaleniach układu oddechowego.
Miód Manuka UMF® 20+
- Zawiera najwyższe poziomy przeciwbakteryjnych właściwości, wspomaga leczenie w stanach zapalnych i wrzodach żołądka. Ma bardziej intensywny smak.
Źródła:
- http://mic.microbiologyresearch.org/content/journal/micro/10.1099/mic.0.053959-0
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941901/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18752540
- http://bmcresnotes.biomedcentral.com/articles/10.1186/1756-0500-6-188
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15125017