Jesienne zdrowe słodkości, czyli jaglane babeczki z bakaliami Siesta
Proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe babeczki bezglutenowe, to doskonała propozycja na jesienną przekąskę do kawy, drugie śniadanie albo posiłek potreningowy. Bezglutenowe, pełne wartościowych składników wypieki są alternatywą dla niezdrowych słodyczy, które zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym kuszą na każdym kroku. Kasza jaglana w zupełnie nowej odsłonie, z pysznymi bakaliami Siesta, to przepis na słodkie, jesienne dni!
Babeczki jaglane z bakaliami Siesta, świeżymi owocami i aromatycznym cynamonem to rozkosz dla ciała i dla ducha. Kasza jaglana jest jedną z najbardziej wartościowych kasz, doskonałą do przygotowywania zarówno dań wytrawnych, jak i deserów. Zawiera m.in. bardzo dużo białka, żelazo, potas, krzem (odpowiedzialny za stan włosów i paznokci), oraz witaminy z grupy B i E. Odkwasza organizm i na długo dodaje energii. Warto wprowadzić ją do diety 1-2 razy w tygodniu – zwłaszcza jesienią i zimą, gdy potrzebujemy węglowodanów złożonych, potraw jednocześnie lekkostrawnych i rozgrzewających. Kasza jaglana w towarzystwie wartościowych bakalii Siesta, w oryginalnej formie wilgotnych, mięciutkich babeczek, będzie idealnym deserem czy słodką przekąską w ciągu dnia.
Babeczki jaglane z bakaliami Siesta
Składniki (na 6 babeczek):
- 0,5 puszki mleka kokosowego
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 1 dojrzały banan
- 1 gruszka
- 0,5 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- Żurawina suszona Siesta
- Migdały płatki Siesta
- Rodzynki królewskie Siesta
- Morele suszone Siesta
- Orzechy włoskie Siesta
- Wiórki kokosowe Siesta
- Cynamon mielony Appetita
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj (ok. 10 min.) w mleku kokosowym. Odstaw do ostygnięcia. Jajka zblenduj z bananem, olejem kokosowym, miodem i Cynamonem mielonym Appetita. Do masy dodaj kaszę jaglaną i miksuj do połączenia składników. Bakalie i gruszkę posiekaj. Dodaj do ciasta, mieszając łyżką.
Foremki posmaruj tłuszczem i wlej masę (babeczki rosną, więc zostaw margines kilku milimetrów). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok. 25 minut. Przed podaniem udekoruj wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Żurawina suszona Siesta, 100 g, cena: ok. 5 zł
Migdały płatki Siesta, 60 g, cena: ok. 7 zł
Rodzynki królewskie Siesta, 90 g, cena: ok. 4 zł
Morele suszone Siesta, g, cena: ok. zł
Orzechy włoskie Siesta, 80 g, cena: ok. 6 zł
Wiórki kokosowe Siesta, 90 g, cena: ok. 3 zł
Cynamon mielony Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł