„Lubella inspiruje i edukuje”: szansa na nagrody za wspólne gotowanie
Warsztaty kulinarne prowadzone przez szefa kuchni, lekcje fotografii pod okiem profesjonalisty i bony finansowe dla szkoły – to nagrody, które mogą zdobyć uczestnicy konkursu odbywającego się w ramach programu „Lubella inspiruje i edukuje”.
Program „Lubella inspiruje i edukuje” to nie tylko okazja dla gimnazjalistów w całej Polsce, aby poznać zasady zdrowej diety opartej o produkty zbożowe. To również szansa, aby wygrać atrakcyjne nagrody. Do programu wciąż zgłaszają się szkoły i uczniowie z całej Polski!
Wystarczy, że nauczyciel zarejestruje swoje klasy na stronie www.lubella.edu.pl, a otrzyma na swój adres e-mail materiały edukacyjne przygotowane we współpracy ze specjalistami ds. żywienia. Są one dostosowane do oczekiwań i zainteresowań nastolatków. Jednym ze scenariuszy jest unikalna gra szkolna, podczas której uczestnicy wcielają się w role kulinarnych mistrzów i w grupach rozwiązują zadania, np. rozpoznają typ mąki czy rodzaj makaronu, poznają ciekawostki na temat produktów zbożowych czy przygotowują własny jadłospis.
Szef kuchni zdradzi tajniki gotowania
Po przeprowadzeniu wszystkich zajęć szkoły mogą wziąć udział w konkursie „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Wystarczy, że najpóźniej do 5 grudnia stworzą autorski przepis, według którego przygotują danie, uwiecznią je na zdjęciu i sfotografują radość ze wspólnego gotowania. Zgłoszenia należy wysyłać za pomocą formularza dostępnego na www.lubella.edu.pl w zakładce „Zgłoś się do konkursu”.
Zwycięzców czeka dzień pełen atrakcji. W szkole odwiedzi ich Piotr Ceranowicz, profesjonalny szef kuchni, uczestnik programu „Top Chef”. Zademonstruje gimnazjalistom jak w prosty sposób przygotować pożywny, smaczny i pełnowartościowy posiłek.
– To szansa na nauczenie młodego pokolenia zdrowego żywienia, jak również pokazanie, że gotowanie to dobra zabawa – wyjaśnia Ceranowicz. – Powoli świadomość zarówno dzieci jak i rodziców rośnie, ale nawyki żywieniowe młodzieży nadal wymagają pracy. Częste pomijane śniadań to nadal nawyk, z którym często można się spotkać.
Szef kuchni dodaje, że praktyczne zajęcia z gotowania organizowane dla uczniów to świetny sposób, aby przekonać ich do właściwego odżywiania, na co dowodem jest poprzednia edycja programu. – Warsztaty z zeszłego roku to bardzo miłe wspomnienie. Zaangażowanie dzieci i rodziców oraz kadry nauczycielskiej było ogromne – ocenia Ceranowicz.
Fotograf podpowie jak zrobić wyjątkowe zdjęcie
Gimnazjaliści przejdą też kurs profesjonalnej fotografii pod okiem Macieja Zaczka, który specjalizuje się w tematyce kulinarnej. Zdradzi zwycięzcom jak uwiecznić danie, aby przyciągało uwagę i zachęcało innych do spróbowania. – Nie trzeba mieć profesjonalnego sprzętu fotograficznego ani najnowszego modelu telefonu komórkowego. Większość smartfonów ma naprawdę świetnej jakości aparat – zapewnia. – Znakomity efekt pomogą uzyskać dodatki kompozycyjne, takie jak np. świeże zioła zwilżone kroplami wody, które wyglądają jeszcze bardziej soczyście.
Fotograf najpierw przybliży gimnazjalistom zasady teoretyczne prawidłowego uwieczniania potraw, a następnie uczniowie będą mogli sprawdzić swoje umiejętności w praktyce. Będą robić zdjęcia dań przygotowanych podczas warsztatów.
Zwycięskie szkoły otrzymają także bony finansowe o wartości 1500 zł. Nauczyciele razem z uczniami sami będą mogli zadecydować, na co je przeznaczą. Mogą sfinansować np. wycieczkę, szkolny piknik czy wspólne spotkanie warsztatowe. Pedagodzy i uczniowie otrzymają też upominki. Więcej informacji o programie jest dostępnych na stronie www.lubella.edu.pl.