Na św. Marcina gęsina ponownie w Halce

10 listopada 2016, dodał: OKK
Artykuł zewnętrzny

Restauracja Halka wprowadza sezonową kartę dań z polską gęsiną owsianą w roli głównej od 11 listopada 2016 r. Lokal od lat bierze udział w akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, a od tego roku również w kampanii organizowanej przez Slow Food Polska – „Gęsina na św. Marcina”.

gesina-w-halce9

W trosce o najlepszy smak dań z menu sezonowego restauracja Halka już w październiku opracowała receptury z gęsiną. Do ich przedpremierowej oceny zaprosiła wspólnie z Zomato blogerów kulinarnych i użytkowników tego portalu. Mieli oni możliwość jako pierwsi spróbować propozycji szefa kuchni i ocenić ich walory smakowe. Zebrane opinie i sugestie gości zostały wzięte pod uwagę przy tworzeniu właściwej karty dań, która pojawi się 11 listopada. Menu z gęsiną będzie liczyło aż 6 pozycji, wśród nich pieczone gęsie pipki, krupnik na gęsich żołądkach, sałata z chrustem z gęsiny czy konfitowana noga z gęsi w sosie z rokitnika.

Gęsina w warszawskiej restauracji Halka pojawia się od początku jej istnienia. Co roku na dzień świętego Marcina i Święto Niepodległości przygotowywane jest tu sezonowe menu z tym tradycyjnym polskim przysmakiem z najlepszej gęsi owsianej. Ta odmiana drobiu uznawana jest za wyjątkowy rarytas dzięki hodowli według ściśle określonych zasad. Zanim trafi na stoły, gęsi karmione są prawie wyłącznie paszami zielonymi, a przez ostatnie 3 tygodnie tylko owsem. To powoduje, że gęsina jest wyjątkowo delikatna, smaczna i ceniona nie tylko przez koneserów. To jedno z najzdrowszych mięs – jest źródłem wysokiej jakości białka i posiada NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), a jej tłuszcz ceniony jest za wyjątkowe właściwości lecznicze.gesina-w-halce2

Restauracja Halka specjalizuje się w daniach kuchni polskiej. Można zjeść tu m.in. ręcznie robione podlaskie kartacze, babę ziemniaczaną czy pierogi o rożnych smakach. Właścicielom lokalu – znanym warszawskim architektom – zależy na tym, aby polskie smaki przetrwały w gastronomii, dlatego nie podążają za zmieniającymi się trendami, choć nie oznacza to, że nie wprowadzają nowinek do menu. Doceniają to goście Halki, dzięki czemu od lat otrzymuje ona liczne nagrody w konkursach kulinarnych i jest wysoko oceniana przez bywalców lokali gastronomicznych. Na opiniotwórczym portalu Tripadvisor od lat otrzymuje Certyfikat Jakości, choć to nie jedyne wyróżnienie. W październiku 2016 restauracja zdobyła dwie nagrody. Po raz trzeci z rzędu została wyróżniona tytułem Grand Award 100 Best Restaurants Poland i tym samym znalazła się wśród 20 najlepszych restauracji z Warszawy. Drugą nagrodę w październiku Halka wygrała podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych Warsaw Gastro Show 2016 w konkursie Ligii Mistrzów Zomato jako „Najlepsze miejsce z polską kuchnią”.

Więcej o tym lokalu: www.restauracjahalka.pl

Fot. Anna Jabłońska