Analiza składu ciała w Pracowni Siluetta Warszawa

12 maja 2016, dodał: siluetta
Artykuł zewnętrzny

Analiza składu ciała w prezencie do serii zabiegów modelujących ciało

Closeup of a beautiful woman showing perfect buttocks on white

Skład naszego ciała jest bardzo ważnym elementem diagnostycznym przy wielu schorzeniach, szczególnie w przypadku chorób układu krążenia czy chorób metabolicznych. Analiza jest także bardzo pomocna w walce z nadwagą, nadmiarem tkanki tłuszczowej i cellulitem czy po prostu, wtedy gdy chcemy monitorować stan naszego organizmu.

Analiza BIA ( Analiza Impedancji Bioelektrycznej ) jest nieinwazyjną oraz jedną z najbardziej niezawodnych metod określania składu naszego organizmu. W naszym salonie pomiary składowych ciała są mierzone za pomocą wieloczęstotliwościowego analizatora składu ciała TANITA MC-780 S MA.

Dzięki BIA możemy określić:

– procentową zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie
– masę tkanki tłuszczowej
– masę beztłuszczową
– masę mięśniową
masę kostną
– szacunkową zawartość wody w organizmie ( woda zewnątrzkomórkowa – ECW i woda wenątrzkomórkowa – ICW )
– szacunkową ocenę zawartości trzewnej tkanki tłuszczowej
– kąt fazowy
– BMI ( indeks masy ciała)
– BMR ( podstawowa przemiana materii )
– wiek metaboliczny
– masę ciała
– wskaźnik budowy ciała

Procentowa zawartość tkanki tłuszczowej, masa tkanki beztłuszczowej i tłuszczowej w organizmie.
Dzięki tym wartościom można zdiagnozować nadwagę czy otyłość oraz określić ich stopień. Jest to potrzebne przy ustalaniu programu zabiegów, diety czy też dobieraniu odpowiedniej aktywności fizycznej. Pomiar przed rozpoczęciem programu, pozwala nam monitorować jego skuteczność dzięki porównaniu masy tkanki tłuszczowej przed i po jego rozpoczęciu.

Analizator ukazuje rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu można określić typ budowy ciała: jabłko czy gruszka. Segmentowa analiza tkanki tłuszczowej pozwala kontrolować stopień otłuszczenia poszczególnych części naszego ciała: kończyn czy korpusu. Dzięki temu, możemy monitorować ubytek tkanki tłuszczowej po wprowadzeniu specjalistycznych zabiegów, diety, czy aktywności fizycznej, z poszczególnych partii ciała.

Masa mięśniowa

Pozwala określić jaki jest stosunek masy mięśniowej do masy tkanki tłuszczowej i obrazuje dokładność wskaźnika BMI. Dzięki pomiarowi segmentowemu możemy się dowiedzieć, która kończyna czy połowa ciała ma więcej tkanki mięśniowej, a więc określić tzw. balans rozmieszczenia mięśni. Na tej podstawie, jeśli asymetryczność występuje, możemy ją skorygować odpowiednimi zabiegami i ćwiczeniami.

Masa kości

Obraz mineralizacji kości jest szczególnie ważny w diagnostyce chorób takich jak osteoporoza. Dzięki temu wskaźnikowi można również określić ich podatność na złamania.

Zawartość wody w organizmie i stosunek ECW/TBW

Woda jest głównym składnikiem ciała. Przy jej udziale zachodzą wszystkie procesy fizjologiczne w organizmie, a więc utrzymywanie jej w optymalnym poziomie pozwala na prawidłowe warunki dla tych procesów. Odpowiednie nawodnienie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych oraz poprawia wygląd skóry i sprawność mózgu, zapobiega także powstawaniu cellulitu i zastojów wodnych.

Zawartość trzewnej tkanki tłuszczowej

Tłuszcz trzewny w przeciwieństwie do tłuszczu podskórnego, umiejscowiony jest głęboko za ściana brzuszną oraz otacza narządy wewnętrzne. To najbardziej niebezpieczny rodzaj tkanki tłuszczowej, powoduje stany zapalne narządów i prowadzi do wielu chorób takich jak np. nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia czy cukrzyca.

Kąt fazowy

Obrazuje ogólną kondycję komórek i ich stan zdrowia. Jest wskaźnikiem odżywienia organizmu. Niski kat fazowy świadczy o niskim metabolizmie komórkowym, może wskazywać na wyczerpanie organizmu lub słabej jego kondycji. Optymalny kąt fazowy warunkuje prawidłową jędrność skóry, odpowiednie jej nawilżenie i odżywienie.

BMR podstawowa przemiana materii

Jest to minimalna ilość kalorii potrzebna do zachowania podstawowych funkcji życiowych organizmu będącego w stanie czuwania w warunkach spokoju fizycznego i psychicznego. Jest niezbędny do określenia całkowitego zapotrzebowania kalorycznego organizmu, przy układaniu diet.

Wiek metaboliczny

Jest to porównanie podstawowej przemiany materii uzyskanej w trakcie pomiaru z innymi grupami wiekowymi. Wskazuje na ogólny stan organizmu, tempo jego metabolizmu czy żywotność komórek.

Wskaźnik budowy ciała

Ukazuje typ sylwetki, którą posiada badana osoba. Istnieją dwa podziały: ze względu na tkankę tłuszczową: niedowaga, zdrowy, nadwaga, otyły, oraz zawartość masy mięśniowej: niska, przeciętna oraz wysoka masa mięśniowa.

DLA KOGO:

– otyłość
– nadwaga
-cellulit
– choroby metaboliczne
– problemy trawienne
-sportowcy
– niedowaga
-niedożywienie
-osteoporoza

 

Kontakt

ul. Sady Żoliborskie 13a
01-772Warszawa

poniedziałek – piątek 9:00 – 21:00
sobota 9:00 – 15:00

Istnieje możliwość dopasowania godzin pracy do potrzeb klienta.

22 663 93 98

22 639 83 93

601 951 159