My się zimy nie boimy! Ferie z marką WINIARY

11 stycznia 2016, dodał: ag89
Artykuł zewnętrzny

file1452513558

Tuż po świętach nasze pociechy szykują się na kolejny zimowy odpoczynek. Dla uczniów części regionów Polski ferie zaczynają się już od połowy stycznia, a rówieśnicy z innych województw zimową przerwę rozpoczynają z początkiem lutego. W tym czasie dzieci chętnie przebywają na świeżym powietrzu, często wybierając lodowisko czy bitwy na śnieżki. Każda mama dba, aby jej pociechy miały siłę do zabawy na dworze, dlatego w domu powinny posilić się sycącym daniem. W ich przygotowania warto włączyć także naszych małych smakoszy. Dzięki temu możemy wprowadzić dzieci w tajniki sztuki kulinarnej, a jednocześnie spędzimy z nimi więcej czasu. Jakie potrawy wybrać, by sprawić najmłodszym jak najwięcej frajdy, doradza marka WINIARY.

 

WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem – doskonała kompozycja ziół i składników sprawia, że nasza lasagne zyska bogaty smak i idealną konsystencję. W środku znajdziemy składniki, które znamy: suszone warzywa, mieszankę ziół oraz parmezan z północnych Włoch. Dzięki WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku w prosty i szybki sposób przygotujemy smakowite danie, które pokochają domownicy, a zwłaszcza nasze pociechy.

WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti Carbonarra – najlepszy sposób na pyszną makaronową ucztę, do której z pewnością chętnie przyłączy się każde dziecko. Dzięki idealnie dobranym składnikom, takim jak ser typu parmezan i czosnek, nasze danie będzie smakowało wyśmienicie!

Sugerowana cena detaliczna produktów:

WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem – ok. 2,80 zł

WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti Carbonara – ok. 2,20 zł

 

Niedługo po świętach, bo już od połowy stycznia, dzieci znów mają okazję oderwać się od szkolnych obowiązków i jeszcze trochę odpocząć. W części polskich województw zaczynają się bowiem wyczekiwane ferie zimowe, w innych regionach Polski uczniowie muszą poczekać do początku lutego. Nasze pociechy chętnie wykorzystują ten czas na zabawy na świeżym powietrzu, jazdę na sankach czy lepienie bałwana. Każda mama chciałaby, aby po szaleństwach na śniegu i lodowisku jej dziecko posiliło się pożywnym daniem. W przygotowania pysznej i sycącej potrawy warto włączyć także naszych najmłodszych. Sprawmy dzieciom frajdę i zaprośmy je do wspólnego gotowania. Jakie dania wybrać, by nasze pociechy na długo zapamiętały tę kulinarną przygodę, podpowiada marka WINIARY.

Dzieci kochają zapiekanki. Przygotowanie aromatycznego dania z piekarnika to także wspaniała zabawa. Wybierzmy danie w stylu włoskim i przygotujmy smakowitą lasagne po bolońsku z parmezanem. Zaczynamy od przyrządzenia farszu. Pół kilograma mięsa mielonego smażymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy przecier pomidorowy. Dzieci w tym czasie mieszają zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem w miseczce z 400 ml zimnej wody i 150 ml śmietanki 12%. Całość dodajemy do mięsa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Wlewamy do naczynia żaroodpornego ¼ powstałego sosu z mięsem. Wspólnie z dzieckiem kładziemy na masę 3 płaty surowego makaronu w taki sposób, by zakrywały cały sos. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, aż uzyskamy trzy warstwy sosu i makaronu. Wierzch zapiekanki polewamy pozostałym sosem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy bez przykrycia 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu czekamy 5 minut, następnie kroimy i podajemy z ulubioną warzywną surówką. Po zjedzeniu takiej porcji pysznej lasagne nasza pociecha z pewnością poprosi o dokładkę!

Innym pomysłem na smaczny posiłek, który jest również uwielbiany przez dzieci, to danie z makaronem spaghetti. Nasze pociechy z pewnością w mig spałaszują apetycznie wyglądającą potrawę, a przy jedzeniu długiego makaronu można mieć mnóstwo zabawy! Wybierzmy serowe danie spaghetti carbonarra ze szpinakiem i pokażmy naszym małym smakoszom, że szpinak nie musi być nudny. Na początek w płaskim rondlu lub głębokiej patelni przesmażamy pokrojony w kostkę wędzony boczek. Pod koniec smażenia dodajemy ząbek czosnku. Nasi pomocnicy mogą przecisnąć czosnek przez wyciskarkę. WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti Carbonara mieszamy ze śmietanką, po czym wlewamy do przesmażonego boczku z czosnkiem i gotujemy na wolnym ogniu nie dłużej jak 1 minutę, co jakiś czas mieszając. Wspólnie z dziećmi pod koniec gotowania dodajemy liście szpinaku pokrojone w bardzo szerokie paski. Do tak przygotowanego i gorącego sosu dodajemy ugotowany makaron spaghetti, a następnie przekładamy danie na głęboki talerz. Gotowi na makaronową ucztę?