Spaghetti z pestkami dyni

1 grudnia 2015, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

Spaghetti to danie uwielbiane pod każdą szerokością geograficzną. Uniwersalna i pyszna potrawa zaskakuje różnorodnymi dodatkami, które doskonale komponują się z delikatnym makaronem. Wyraziste w smaku, wegetariańskie spaghetti przygotujesz z pestkami dyni.

Najbardziej popularne spaghetti ma dwie odsłony – czerwoną i kremową. To oczywiście makaron z sosem pomidorowym, czyli bolognese oraz spaghetti carbonara z jajkami, serem i oliwą. Klasyczne dodatki nadal tworzą wyśmienite kompozycje, ale czasem w kuchni warto poeksperymentować i sięgnąć po nowe smaki. Ten makaron jest zaskakujący, lekko pikantny i aksamitny zarazem. Spaghetti  to szybka w przygotowaniu, sycąca potrawa, która w jesienne popołudnia doda energii i przeniesie choć na chwilę w gorące, śródziemnomorskie klimaty.

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • ¼ dyni
  • 35 dag pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 dag parmezanu
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Oregano

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, najlepiej, by był on al dente.

Dynię obierz, pokrój w kostkę i podduś na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i oregano.

Pestki dyni podpraż na suchej patelni.

Ugotowany makaron połącz z sosem, posyp parmezanem oraz chrupiącymi pestkami dyni.

Udekoruj świeżymi listkami oregano.

Smacznego!