Popcorn, choć znany w Polsce już od wielu lat, postrzegany jest głównie przez pryzmat tego co jemy w kinie lub przed telewizorem. Wystrzeliwujące ziarna kukurydzy mają jednak dużo większy potencjał kulinarny – można je wykorzystać w daniach na pikantnie, na słodko, w sałatkach czy deserach. Sprawdźcie 3 przepisy ilustrujące potencjał popcornu.
W przepisach wykorzystano popcorn bez dodatku tłuszczu i soli HELIO Natura. Jego naturalny smak umożliwia przygotowanie potraw z różnych obszarów sztuki kulinarnej.
Lekki popcorn z ziołami
Składniki:
* 3 opakowania popcornu HELIO Natura
* 1/2 łyżki roztopionego masła
* 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (z lawendą)
* 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
* sól 1/4 łyżeczki
Wykonanie:
1. Przygotowany według instrukcji na opakowaniu popcorn umieść w dużej misce i polej roztopionym masłem – wymieszaj
2. Równomiernie posyp ziołami prowansalskimi, czosnkiem oraz solą – ponownie wymieszaj.
Sałatka z popcornem i boczkiem
Składniki:
* 2 opakowania popcornu HELIO Natura
* 6 plasterków boczku
* 1/3 szklanki majonezu
* 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
* 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 szklanki posiekanego selera
* 1/2 szklanki posiekanej marchwi
* 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
* 4 zielone cebule, pokrojone na cienkie plasterki
* 1/2 szklanki sera cheddar pokrojonego w kostkę
* kilka liści sałaty
Wykonanie
1. Przygotowany popcorn umieść w dużym naczyniu.
2. Podsmaż boczek, a następnie osusz na papierowych ręcznikach. Pokrój boczek na małe kawałki.
3. Wymieszaj majonez, czosnek w proszku, sól i pieprz w małej miseczce. Odstaw.
4. Wymieszaj seler, marchew, paprykę i zieloną cebulę – dodaj majonez wymieszany z przyprawami
6. Bezpośrednio przed podaniem popcorn połącz z pozostałymi składnikami – wymieszaj delikatnie
7. Podawaj na liściach sałaty. Całość posyp serem.
Chrupiący popcorn z migdałami i karmelem
Składniki:
* 2 opakowania popcornu HELIO Natura
* 2 szklanki całych migdałów
* 1 szklanka brązowego cukru
* 1/2 kostki masła lub margaryny
* 1/4 szklanki syropu kukurydzianego
* 2 łyżeczki wanilii
* 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 225 stopni.
2. Spryskaj papier do pieczenia tłuszczem w sprayu.
3. Wymieszaj popcorn i migdały w dużym naczyniu.
4. Wymieszaj brązowy cukier, masło i syrop kukurydziany w rondelku. Rozpuść cukier podgrzewając na niewielkim ogniu. Po rozpuszczeniu się cukru, zwiększ ogień i gotuj przez 5 minut.
5. Zdejmij z ognia, wymieszaj z wanilią, ekstraktem z migdałów oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj do popcornu i migdałów.
6. Rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia – piecz 60 minut w nagrzanym piekarniku. Po ostygnięciu pokrój na wybrany kształt.
Smacznego!