Wywiad z autorką bloga kulinarnego Ugotowani.tv

9 lipca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
 _MG_1086

Miło nam przedstawić Angelikę Witaszewską – autorkę bloga kulinarnego Ugotowani.tv – pasjonatkę i miłośniczkę jedzenia smacznego w gronie rodziny i przyjaciół. Angelika odpowiada na pytania związane z jej zamiłowaniem do gotowania, ulubionymi daniami, ale też marzeniami…

mascarpone

Redakcja: Angeliko – kto zaraził Cie miłością do gotowania?

Angelika – miłość do gotowania wyniosłam z domu. Mam liczne rodzeństwo i rodzice każdego z nas angażowali do pomocy. Najpierw była to pomoc w formie zabawy ale z czasem dla mnie był to sposób na odstresowanie się od codzienności. W moich wspomnieniach są nie tylko smaki dzieciństwa ale też określone potrawy, które nierozerwalnie kojarzą mi się bardziej z mamą czy tatą. Na przykład, za każdym razem gdy robię jajecznicę z cebulą wspominam nasz domowy rytuał robienia tej jajecznicy z tatą. A kiedy robię orzeszki, kruche ciastka, widzę mamę w zielonym fartuszku i siebie w dwóch lichych kiteczkach, gdy wyjadam krem zanim mama włoży go do ciastek. Jako pięcioletnia dziewczynka samodzielnie upiekłam swój pierwszy biszkopt. Nie dałam proszku do pieczenia ale musiało być w nim dużo miłości, bo do dzisiaj żaden inny nie wyrósł mi tak bardzo :)

deser

Red: Bloga prowadzisz  sama  czy też masz pomocników?

A: Większość rzeczy ogarniam sama. Filmuję przygotowywane przepisy i je fotografuję. Montaż filmów i obróbka zdjęć to również moja rola. Cała techniczna strona prowadzenia bloga czyli pisanie postów i social media to również ja. Jednak, jak widać na moich filmach i zdjęciach, mam dwie małe pomocnice. Czasem nie nazwałabym tego pomocą (śmiech) ale nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez nich. Kiedyś zastanawiałam się, jak przyjmą to widzowie, ale jak się okazało, zupełnie niepotrzebnie. Swoją drogą, jakbym kiedyś zrobiła filmik z tego, co zazwyczaj muszę wyciąć z filmów, czyli nasze poboczne rozmowy, chyba miałby największą oglądalność.Jednak, gdyby nie mój mąż, nigdy nie zaczęłabym prowadzić bloga. To on mnie zachęcał, wykupił domenę i nauczył obróbki zdjęć.

 

Red: Wobec tego jakie są ulubione dania Twojego męża i Twoich dzieci…

A: Mój mąż codziennie mógłby jeść schabowe i kluski śląskie a dziewczynki kochają zupę pomidorową i ruskie pierogi. Mam z nimi ułatwione zadanie, nie są wymagający.

Red: Prosimy o sprawdzony przepis na pyszny i łatwy torcik lub ciasto z truskawkami i orzeszki – czy używasz do nich tej specjalnej patelni, którą można kupić online?

TORCIK

 

A: Ugotowani.tv/wyjatkowy-torcik-jogurtowo-truskawkowy  na przykład ten torcik, bardzo łatwy i pyszny. Jeśli chodzi o orzeszki, to tym pytaniem przeniosłaś mnie do rodzinnej kuchni z czasów dzieciństwa. To była ulubiona rzecz, którą robiłam z mamą w kuchni.  Ogromną frajdę sprawiało mi stanie z tą, jak to nazwałaś, specjalną patelnią przy kuchence. Przez wiele lat pożyczałam ją od mamy a kiedy w końcu kupiłam sobie swoją, mąż zrobił mi prezent i wymienił gazową kuchenkę na indukcję. I teraz jeżdżę ze swoją maszynką do mamy.

przekąska do biura

Red: Z jakiego dania jesteś najbardziej dumna?

A: Nie mam takiego wyjątkowego dania, z którego byłabym nad wyraz dumna, bo jestem dumna nawet ze zwykłej kolacji, która wszystkim smakuje. Bo właśnie to sprawia mi największą frajdę w gotowaniu, widzieć, że innym smakuje. Kiedy mój mąż zje całą brytfankę ciasta, jestem dumna, że mu smakowało, po prostu. Nie muszę podawać kawiorów czy serwować potraw, których nazw nie umiem nawet wymówić. Bawię się gotowaniem, odpręża mnie to, więc wkładam w nie serce. Nawet w tego schabowego, czy biszkopt.

 

Red: Czy masz okazje korzystać z warsztatów kulinarnych lub prezentacji?

A:  Odkąd prowadzę bloga takich okazji jest faktycznie bardzo dużo. Niestety najczęściej nie udaje mi się dotrzeć na wszystkie warsztaty, na które otrzymują zaproszenie i bardzo mi z tego powodu smutno.

Red: Jakie masz kulinarne cele i marzenia?

A:  Obecnie jestem pochłonięta akcją Ugotuj Mi Razem, która promuje wspólne gotowanie z dziećmi. Akcja w internecie już za mną ale przede mną warsztaty, które organizuję i przyznam, że mam spory stres i dużo pokory w sercu, bo to mój pierwszy raz :) Marzy mi się, aby o akcji dowiedziało się jak najwięcej rodziców, bo czas spędzony w kuchni z dzieckiem jest bezcenny. To są jedne z piękniejszych wspomnień z dzieciństwa. Mam w planach wydanie książki dla najmłodszych z naprawdę prostymi przepisami. Czasem mam wrażenie, że wszystkie moje cele i pomysły nie mieszczą się w mojej głowie…

 

Red: Jaka potrwa podbiła Twoje kubki smakowe?

A: Ja mam bardzo proste kubki smakowe (śmiech :)) Daj mi placki ziemniaczane ze śmietaną lub truskawki i kremówkę i moje kubki smakowe będą cię uwielbiały :)

 

Red: Czy macie ulubioną restaurację w Łodzi, do której lubicie chodzić ze względu na jej klimat i dania?

A: Uwielbiamy Naleśnikarnię Manekin, a moje ulubione naleśniki są z boczkiem i cebulką. Do tego sos czosnkowy i już!

Red: Twoje popisowe danie to…

A: Torcik z oreo – Ugotowani.tv/torcik-truskawkowy-z-oreo jestem z niego dumna. Jest prosty a w internecie bije rekordy popularności.

Red: Co najczęściej serwujesz swoim gościom, jakie są ich ulubione dania wychodzące z Twojej kuchni?

A: Mamy gości w domu bardzo często a moje dania są zazwyczaj bardzo proste. Wszyscy lubią pizzę z tortilli, kurczaka pieczonego w syropie klonowym, polędwiczki z gruszką a na deser miseczki czekoladowe z musem owocowym i lodami. Często jednak najwięcej zachwytu wzbudza zwykły jabłecznik i sałatka warzywna. Mam kochanych gości :)

 

_MG_0527

 

serdecznie dziękuję za rozmowę i życzę dalszych sukcesów w drodze po potrawę doskonałą!

 

zobacz również:

 

  1. Wywiad z projektantem mody Pawłem Kuzikiem
  2. Baza Blogerek
  3. Wywiad z autorką bloga urodowego Siouxie and the City
  4. Wywiad z blogerką modową — Love-Makeup-Fashion.pl