Co to jest aspartam?

2 czerwca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Co to jest aspartam ? W składzie produktów spożywczych można znaleźć wiele substancji, których pochodzenie i właściwości nie są dla większości konsumentów znane. Między innymi tak jest z aspartamem. Czym jest aspartam i czy należy wykluczyć go z codziennej diety?

aspartam

Co to jest?

Aspartam jest substancją słodzącą, która jest około 200 razy słodsza od sacharozy, czyli popularnie stosowanego na całym świecie białego cukru prostego. Jest on niskokalorycznym preparatem, który z powodzeniem może zastąpić słodzenie produktów spożywczych i farmakologicznych cukrem stołowym. Aspartam zbudowany jest z połączenia cząsteczek białkowych:

  • aminokwasu asparaginowego,
  • aminokwasu fenyloalaniny.

W jego składzie można znaleźć również niewielkie ilości metanolu. Oba aminokwasy, wchodzące w skład aspartamu występują w naturze, we wszystkich produktach białkowych. Można znaleźć je między innymi w zbożach, mięsie czy nabiale. Dlatego też aspartam podlega procesom metabolitycznym w organizmie człowieka, w podobny sposób jak i inne aminokwasy znajdujące się w naszym ciele i wprowadzane do niego wraz z pożywieniem.

Dodatek do żywności

Aspartam z uwagi na swój słodki smak, znalazł powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym. Klasyfikowany jest przez ustawodawstwo European Food do grupy dodatków do żywności. Poddawany był rygorystycznej ocenie bezpieczeństwa przez Naukowy Komitet do spraw Żywności (Scientific Committee for Foods- SCF) przed jego zatwierdzeniem w 1981 roku. W produktach spożywczych, na etykiecie lub opakowaniu, zawartość aspartamu oznaczana może być kodem E-951. Jest on uznany za bezpieczny do stosowania w całej Unii Europejskiej.

Oznacza to, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby producenci dodawali go do żywności zamiast sacharozy, a konsumenci spożywali aspartam. Dodatkowo, jego wykorzystywanie zamiast cukru pozwala na lepszą kontrolę spożycia kalorii, a więc wpływa na kontrolowanie przyrostu wagi ciała.

Przez ponad 90 krajów na całym świecie oraz przez organizacje nadzorujące aspartam jest uznawany za bezpieczny dodatek do żywności. Do takiej opinii przychylają się jak połączone komitety do spraw dodatków do żywności FAO/WHO (United Nations’ Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JEFCA)  i  Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA). Mogą go spożywać, oczywiście w racjonalnych, niewielkich ilościach, wszyscy konsumenci, nie wykluczając z ich grona diabetyków, kobiety ciężarne i karmiące czy małe dzieci.