Ser i orzechy: zasady łączenia

14 kwietnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Planując spotkanie z przyjaciółmi u siebie w domu, powinieneś pomyśleć o niezobowiązującej przekąsce. Jeżeli nie zamierzasz podawać gorącego posiłku ani typowej kolacji, a zarazem nie chcesz, żeby na stole stały wyłącznie kieliszki i szklanki, skuś się na efektowną deskę serów…

bakalie-1

 

Deska serów

Podstawowa zasada, według której powinno się układać poszczególne sery na desce (czy to specjalnej, czy zwykłej kuchennej), to zachowanie ich właściwej kolejności – od najdelikatniejszego do tego o najintensywniejszym smaku. Oczywiście porządek degustacji również powinien zostać zachowany, inaczej goście nie poczują delikatnego smaku brie, zakłóconego dojrzałą gorgonzolą.

Pamiętaj jednak, że deska serów to nie tylko… sery. Aby w pełni wydobyć ich smak, warto zadbać o odpowiednie dodatki. Mogą być nimi owoce (np. figi do sera typu brie lub jabłka z dodatkiem korzennych przypraw – do każdego typu sera czy czerwone winogrona do gorgonzoli; porzeczki lub jeżyny sprawdzą się zwłaszcza w towarzystwie miękkich serów pleśniowych) lub orzechy. Albo, najlepiej, jedno i drugie.

Orzechy do sera

Podstawowym dodatkiem, jaki przychodzi Ci na myśl, gdy tworzysz swoją serową kompozycję, z pewnością są orzechy. Chrupiące i zdrowe, doskonale kontrastują z konsystencją sera – zarówno tego kremowego, jak i twardszego. Staraj się dobierać te dwa składniki właśnie ze względu na ich twardość – możesz przyjąć podstawową zasadę: im twardszy orzech, tym bardziej kremowy i miękki ser (i odwrotnie). Na przykład orzechy nerkowca są bardziej miękkie niż orzechy laskowe, spróbuj je zatem położyć obok podpuszczkowego twardego sera typu parmigiano reggiano. Możesz też łączyć ser z orzechami na zasadzie kontrastu smakowego – ostry i wyrazisty ser (np. roquefort czy pikantna gorgonzola) będzie dobrze smakować ze słodkimi orzechami pekanowymi. Te ostatnie pasują zresztą do każdego rodzaju sera. Z serami kozimi ciekawie smakują natomiast orzechy laskowe. Jeżeli deska serów nie wystarcza, możesz też połączyć wspomniane orzechy i kozi ser oraz rukolę, pomarańcze i granat, dodając do wszystkiego sól, pieprz, papryczkę chilli oraz miód.

Klasyka, czyli postaw na orzechy włoskie, migdały i pistacje

Najczęściej z serami łączy się jednak orzechy włoskie, które są w zasadzie uniwersalne, ale także najbardziej suche (dlatego lepiej zestawiać je serami kremowymi niż kruchymi). Jeżeli planujesz podać je z kremowym serem przerośniętym niebieską pleśnią (np. Castello) lub z dojrzewającym cheddarem, z którym wyjątkowo dobrze się komponują, pamiętaj, żeby nie siekać ich zbyt drobno.

Orzechy włoskie możesz też przyprażyć na suchej patelni oraz podać skropione miodem – na przykład z serem kozim typu pecorino. Kombinacja orzechów włoskich i laskowych doskonale sprawdzi się z kolei w połączeniu z serem typu camembert.

Kolejnym rodzajem orzechów, których możesz użyć do miękkich serów, są migdały. Posyp nimi wierzch sera. Feta czy ricotta aż proszą się natomiast o dodatek pistacji. Oczywiście na bazie serów możesz przyrządzać też rozmaite sałatki czy dania na ciepło oraz dipy, które warto wzbogacić o orzechową nutę.

Ser z orzechów

Tak, tak, to nie przejęzyczenie. Orzechy są bogate w białko i inne cenne składniki. Swego czasu zaczęto je więc wykorzystywać w kuchni wegańskiej właśnie do produkcji sera! Z namoczonych i zmielonych orzechów powstają sery typu twarogowego. Również samodzielnie, w zaciszu własnej kuchni, możesz przyrządzić ser, który pachnie i smakuje niczym ten tradycyjny. Orzechy nerkowca połączone z rejuvelakiem (płyn powstały w wyniku fermentacji skiełkowanego zboża) pozwolą Ci cieszyć się smakiem i konsystencją prawdziwego sera. Przy okazji taka przekąska to samo zdrowie (zawiera liczne witaminy i enzymy trawienne).