Zdrowe oczy – czy dieta może pomóc?

23 marca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zmęczone, wysuszone lub łzawiące oczy, które każdego dnia wydają się boleć bardziej. Jeśli często pracujecie przy komputerze, lubicie czytać książki lub po prostu żyjecie w mieście, gdzie powietrze jest mocno zanieczyszczone, nieprzyjemne objawy mogą się nasilać. Często same krople do oczu nie wystarczają, gdyż są zwykłym zatuszowaniem, a nie rozwiązaniem problemu. Co zatem zrobić, jeśli nie możemy odejść od komputera, a nasze oczy wołają o pomoc?

mini-lupy

Choroby oczu występują dzisiaj nagminnie, gdyż praktycznie każdy z nas ma albo wadę wzroku, albo wkrótce ją nabędzie. Oczywiście problemy ze wzrokiem można rozwiązywać samodzielnie dopóki nie stanowią poważnego problemu, później pomoże nam tylko specjalista. Zwróćcie jednak uwagę na to, jak wiele zmienia dobra dieta. Jeśli chcecie zadbać o długotrwałe zdrowie swoich oczu, zapomnijcie o kroplach do oczu tylko zaplanujcie zdrową, bogatą w minerały dietę.

Skąd wiedzieć, że nasze oczy potrzebują pomocy?

Możemy zacząć obawiać się o swój wzrok jeśli nagminnie czujemy nieprzyjemne uczucie suchości i dyskomfortu oczu. Dodatkowo częste pieczenie, zaczerwienienie białek oczu, wzmożone łzawienie oraz uczucie zmęczenia mogą być objawem lub początkiem poważniejszych chorób. Jeśli chcemy zadbać o oczy należy uzupełniać dietę w witaminę A, C, E, kwasy omega-3, antocyjany, luteinę oraz cynk. Gdzie znaleźć te witaminy i czym grozi ich niedobór?

WITAMINY

Witamina A

Zaczynając zgodnie z alfabetem, niedobór witaminy A powoduje problemy z widzeniem po zmroku. Jeśli przez długi czas nie będziemy uzupełniali tej witaminy w naszym organizmie, możemy doprowadzić się nawet do utraty wzroku. Witamina A bierze udział w syntezie rodopsyny, czyli światłoczułego barwnika, który absorbuje fotony światła. Witamina A zwiększa również ilość płynu nawilżającego oko, dlatego jeśli cierpicie na suchość oczu, powinniście sprawdzić ilości spożywanej witaminy.

Gdzie znaleźć witaminę A?
– marchew
– warzywa ciemno-liściaste
– pomidory
– brzoskwinie
– szpinak
– brokuły
– dynia
– wątróbka

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wynosi 700 mikrogramów.
UWAGA: Witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, należy to uwzględnić w trakcie jej przyjmowania.

Witamina C

Witamina C jest jednym z najsłynniejszych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko zachorowania na zaćmę aż o 64% (w przypadku kobiet). Podejrzewa się, że pod wpływem światła słonecznego następują zmiany oksydacyjne w soczewkach, które wywołują chorobę. Witamina C działa ochronnie na wzrok, zapewniając lepsze widzenie.

Gdzie znajdziemy witaminę C?
– cytrusy
– winogrona
– porzeczki
– brokuły
– jabłka
– szparagi
– papryka czerwona
– pigwa
– pietruszka
– truskawki
– kapusta

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 50-100 mg.
UWAGA: Witamina C jest nieodporna na działanie wysokich temperatur.

Witamina E

Witamina E działa jak ochrona przed utlenianiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią szczelność błon śluzowych. Witamina młodości spowalnia procesy starzenia i jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów.

Gdzie znajdziemy witaminę E?:
– orzechy laskowe
– zielone warzywa
– kiełki pszenicy
– mleko
– mąka pełnoziarnista
– jaja
– margaryna

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi 8-13 mg.
UWAGA: Witamina E rozpuszcza się wśród tłuszczy i jest nieodporna na wysokie temperatury.

Inne substancje

Antocyjany

Antocyjany to barwniki nadające kolor owocom. Posiadają silne działanie przeciwutleniające oraz wzmacniają strukturę naczyń włosowatych znajdujących się w gałkach ocznych. Z antocyjanami nasze oczy są lepiej ukrwione i odżywione. Dodatkowo antocyjany odpowiadają za dobre widzenie po zmroku, posiadają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zapobiegając zapaleniu spojówek.

Gdzie znaleźć antocyjany?
– jagody
– bakłażan
– śliwki
– winogrona
– aronia
– żurawina

Luteina

Luteina jest odpowiedzialna za wiązanie wolnych rodników i absorbowanie promieniowania elektromagnetycznego. Odpowiednia dawka luteiny redukuje uszkodzenia plamki żółtej oka aż do 43%, gdyż działa jak żółty filtr.

Gdzie można znaleźć luteinę?
– szpinak
– groszek zielony
– seler naciowy
– brokuły

Cynk

Pamiętając o uzupełnianiu cynku, zmniejszymy ryzyko utraty wzroku wraz z wiekiem. Niedobór cynku powoduje pogłębianie się krótkowzroczności i warto wiedzieć o tym, że jego ilość w organizmie zmniejsza się pod wpływem spożywania słodyczy. Osoby odchudzające się, stosujące niskokaloryczną dietę oraz wegetarianie mogą cierpieć na jego niedobór.

Gdzie można znaleźć cynk?
– jajka
– ryby
– drób
– pełnoziarniste pieczywo
– pestki dyni i słonecznika
– grzyby

Kwasy omega 3

Kwasy omega 3 są budulcem tkanki nerwowej, która znajduje się zarówno w siatkówce oka jak i w fotoreceptorach.

Gdzie znajdziemy kwasy omega-3?
–  łosoś
– orzechy włoskie
– pstrąg
– tuńczyk
– ogólnie owoce morza i ryby

Jeśli chcemy zadbać o zdrowie naszych oczu, a czujemy, że nasz wzrok ma się coraz gorzej, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na codzienny jadłospis. Uzupełnienie wszystkich niezbędnych składników odżywczych powinno poprawić nasze widzenie i zmniejszyć przynajmniej część objawów takich jak suchość oczu, zmęczenie, wysychanie czy nadmierne łzawienie. Jeśli pomimo tego mamy problem z czytaniem zainwestujmy w dobre lupy, które nie zepsują nam wzroku, a zapewnią odpowiedni komfort.