Dalkowski Advocaat Starotoruński

2 marca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Udany likier to kwestia odpowiednich proporcji. Idealny likier powinien być słodki, ale nie mdły. Kanarkowo żółty, puszysty, leniwie wypływający z kieliszka, to jego cechy charakterystyczne. Swoisty „dress-code” klasyki tego gatunku. Dalkowski Advocaat Starotoruński to wyważona kompozycja żółtek jaj kurzych oraz alkoholu. Na początku XX wieku w Toruniu w produkcji likierów specjalizowała się miejscowa wytwórnia likierów „Dalkowski i Spółka”. Dorobek i kompetencje Spółki Dalkowski w produkcji likierów znajdują wyraz po dziś dzień w likierze jajecznym Dalkowski…..

Henkell & Co. VINPOL Polska Sp. z o.o._Dalkowski_Advocaat

Dalkowski Advocaat to doskonałe połączenie smaku, koloru i zapachu. Lekka, kremowa konsystencja i wyjątkowy smak sprawiają, że chętnie wybierany jest przez konsumentów, którzy delektują się nim w czystej postaci. Dostępny w wytwornej butelce o kobiecych kształtach, wyjątkowo słonecznym kolorze butelki, z elementami tradycyjnego liternictwa stanowi produkt świetnie rozpoznawalny na półce w sklepie.

Tradycyjna metoda serwowania gęstego kremu zakłada szeroką szklankę i dekorację z bitej śmietany. Niektórzy po prostu dodają do likieru kilka kostek lodu i popijają małymi łyczkami (albo wyjadają schłodzony trunek łyżeczką). Dalkowski Advocaat jest bardzo popularnym dodatkiem do lodów, deserów, kawy oraz koktajli. Wyśmienicie smakuje i wygląda zastosowany w tortach i ciastach na bazie bezy. Efektowna aparycja i wyjątkowy smak tego deseru uwiedzie każdego.

“La Petit Confiserie”…..czar domowej cukierenki
Przepis na domowe tiramisu. Uwaga….. znika w 5 sekund

Adwokatowe tiramisu
1 żółtko
1 łyżeczka cukru pudru
50 dag serka mascarpone
100 ml Advocaatu Dalkowski
12 okrągłych biszkoptów
zielone winogrono
biała czekolada
prażone migdały

Biszkopty nasączyć gorącym adwokatem rozcieńczonym wodą pół na pół i wystudzić. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie ułożyć na talerzu piramidę z nasączonych biszkoptów przekładając je na przemian masą serową. Na koniec polać piramidy rozpuszczoną białą czekoladą posypując migdałami i dekorując winogronem.

Sugerowana cena detaliczna:
Dalkowski Advocaat (0,5 l): 21 zł