Domowe mieszanki ziołowe

25 marca 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Choć obiecujemy sobie , ze tym razem w święta nie będziemy sie opuchali łakociami to jednak nasze ucztowanie co roku kończy sie tak samo… żołądek ciąży, jelita nie radzą sobie z trawieniem świątecznych potraw – dlatego proponuję domowe mieszanki ziołowe – ulga dla żołądka

* na zaparcia

-100g koszyczków rumianku

-50g ziela dziurawca

-50g kory kruszyny

-50g korzenia lukrecji

-50g korzenia prawoślazu

-50g liść mięty pieprzowej

-50g ziela krwawnika

-50g owoców anyżu

Zioła zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę wrzątku, naparzać pod przykryciem 30 min , po czym nalezy napar przecedzić. Pić gorący napar ranno i przed snem.

* odtruwające

-50g ziela skrzypu

-50g ziela lub liści mięty pieprzowe

-50g korzeni łopianu

-25g ziela rdestu ptasiego

-25g liści orzecha włoskiego

-25g kwiatów bzu ciemnego

-25g kwiatów chabru

Zalać 2 łyżki ziół 2,5 szklanki ciepłej wody. Po 30 minutach gdy zioła napęcznieją- wstawiamy na ogień aby nasze ziółka się zagotowały. Następnie odstawiamy je na 15 minut i odcedzamy. Pijemy 2/3 szklanki 3 razy dziennie między posiłkami

* wiatropędne i regulujące trawienie

-50g ziela hyzopu

-50g liści mięty pieprzowej

-50g owoców kminku

-50g korzeni lubczyka

-50g ziela pięciornika gęsiego

Wsypujemy do termosu pół łyżki ziół i zalewamy 1,5 szklanki wrzątku. Zamykamy odtsawiamy na godzinę. Pijemy 1/3 – 1/4 szklanki 3-4 razy dziennie po jedzeniu.

* na biegunkę

-15g liści babki

-15g kwiatów rumianku

-15g kory dębowej

-15g owoców borówki czarnej

-15g ziela rdestu ptasiego

-15g kłącza pięciornika

-15g porostu islandzkiego

Zalać łyżkę mieszanki szklanką ciepłej wody. Ogrzewać na małym ogniu aż do momentu wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 3-5 minut. Następnie odstawiamy na 15 minut , cedzimy. Pijemy 1 szklankę przed jedzeniem 2-3 razy dziennie.

* Żółciopędne i przeciwskurczowe

-50g ziela drzewa bozego

-50g kwiatów kocanki

-25g ziela drapacza lekarskiego

-25g kwiatów lub ziela krwawnika

-25g owoców kminku

-25g rozdrobnionego kłącza tataraku

Zalać 1,5 łyżki ziół 2 szklankami gorącej wody i dotujemy pod przykryciem 2-3 minuty. Odstawiamy na 10 min, przecedzamy do termosu. Pijemy po pół szklanki przed jedzeniem 3 razy dziennie.

* na lepsze trawienie

– 25g liści bobrka

-25g liści mięty pieprzowej

-25g kłącza tataraku

-25g korzenia lukrecji

-25g ziela krwawnika

-25g ziela nostrzyka

-25g ziela tymianku

Zalać łyżeczkę ziół szklanką wrzącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem prze 3-4 minuty. Odtstawiamy na 10 minut , przecedzamy i wlewamy do termosa. Pić 3 razy dziennie po 1/4 szklanki przed jedzeniem.

file1269545603