Lubicie ptasie mleczko? Nie ma chyba osoby która nie jadłaby kiedyś tej słodkości. Delikatność oraz puszystość potrafi oczarować niejedno podniebienie. Myślę, iż miło jest zaserwować sobie tego typu rozkosz również na śniadanie. Z pomocą może przyjść nam zwyczajna kasza manna :) Nie wierzycie? Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami ;)
Składniki na 1 większą lub 2 mniejsze porcje:
5 łyżek kaszy manny
1,5 szklanki ulubionego płynu
łyżeczka żelatyny
białko jaja
+ ulubione dodatki
Przepis:
Płyn doprowadzamy do wrzenia i odlewamy odrobinę w której rozpuszczamy żelatynę.
Kaszę mannę gotujemy do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji a następnie dolewamy rozpuszczoną żelatynę i gotujemy chwilę do zgęstnienia.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do kaszy.
Przekładamy do naczynia i wkładamy na noc do lodówki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO! :)