Pyszności od firmy Primavika — wyniki konkursu!
Miło nam ogłosić wyniki w konkursie kulinarnym z firmą PRIMAVIKA! Dziękujemy za wspólną zabawę i podzielnie się z nami wszystkimi smakowitymi, zdrowymi i wegetariańskimi przepisami.
Do wygrania były 3 bogate zestawy składające się z 10 pysznych i wyjątkowych produktów – zdrowa żywność bez dodatków i konserwantów:
Aby wygrać kosz pełen smakołyków od firmy PRIMAVIKA wystarczyło polubić funpage firmy na Facebooku oraz zamieścić w komentarzu pod tym artykułem lub na naszym funpage TUTAJ przepis na ulubione danie wegetariańskie.
W tej edycji konkursu nagrody wędrują do autorek następujących przepisów:
Baśka:
PRZEPIS NA ORIENTALNE PIEROŻKI Z PIEKARNIKA
Składniki na ciasto:
– 2 szkl. mąki orkiszowej
– 1 szkl. mąki kukurydzianej
– łyżeczka kurkumy
– szczypta soli
– szczypta pieprzu cayenne
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 1/3 szkl. wody
Mąkę mieszamy w misce wraz z przyprawami i olejem. Mieszając stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy elastyczną kulę i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Składniki farszu:
– filiżanka soczewicy
– 1 cebula
– 3 marchewki
– pół selera
– 3 niewielkie ziemniaki
– pół brokułu
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki sosu sojowego
– łyżeczka przyprawy garam masala
– 3 łyżki oleju rzepakowego
Namaczamy soczewicę przez 30 min., a następnie gotujemy przez około 20 min. Marchewkę, ziemniaki, seler i brokuł gotujemy przez 15 min. w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Następnie blendujemy soczewicę i ugotowane warzywa z dodatkiem oleju. Do farszu dodajemy podsmażoną cebulę, sos sojowy, sok z cytryny i przyprawę garam masala. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi.
Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 25-30 min.
Pierożki podajemy z ulubionym sosem – ja uwielbiam je z sosem czosnkowym, ale wyśmienicie smakują również z pastą z avocado.
SMACZNEGO!
gadulka:
domowy wegetariański burger
zrobiłam dwa dni temu tu zdjecie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204869410644586&set=a.10203022468792194.1073741887.1519137806&type=1&theater
puszka ciecierzycy w puszce. chilli, 3 ząbki czosnku, pieprz, sos sojowy – to wszystko miksujemy
garść oliwek, kilka suszonych pomidorów, papryka drobno pokrojoną
dodajemy jajko i odrobinę bułki tartej – formujemy kotlety i smażymy na oleju. bierzemy bułkę pełnoziarnistą smarujemy pastą marchewkową
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204839566258495&set=a.10203022468792194.1073741887.1519137806&type=1&theater
12 średniej wielkości marchewek
1-2 łyżki oleju rzepakowego
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta soli, szczypta pieprzu
Płaska łyżeczka kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
2 ziarna kardamonu
Kilka ziarenek kolendry
1/4 papryczki chili
1. Marchewkę obieramy, wykładamy na blaszkę, polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny
2. Gdy marchewka będzie miękka, kroimy ją na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski.
3. Kardamon i kolendrę rozdrabniamy w moździerzu.
4. Do marchewki dorzucamy wszystkie przyprawy, chili, rozdrobniony kardamon i kolendrę.
5. Całość blenderujemy na gładką maskę.
pyszna z chlebem
, dodajemy sałatę, pomidor
i mamy hamburgera
primavera77:
Jesienna chrupiąca wegetariańska tarta
Po ciepłym spacerze, postanowilam zrobić tartę jesienną. Pogoda na zbieranie lisci była sprzyjająca i złota. Ciepełko biło od wszystkiego. Niestety ,pod wieczór pociemniało i zerwała się burza…tym bardziej chciałam zatrzymać tę złotą jesień- suchą i słoneczną na nieco dłużej…i oddałam się słodkiej nostalgii.
Składniki na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto- dlatego spód jest ciemny!
-180 g mąki
-30 g cukru
-1 łyżka miodu
-1 łyżka wody
-1 jajo
-80 g margaryny
-1 łyżeczka sody
Na wierzch tarty
-jabłka pokrojone w plastry
-Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy ziemne. Smak masła jest wyjątkowy – mocno orzechowy i delikatnie czekoladowy. Zawiera też cynk, cenne kwasy tłuszczowe i lecytynę. Jest produktem bezglutenowym, przeznaczonym również dla dzieci, dla wegan i wegetarian
-mieszanka ziaren prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo – orzechy arachidowe, sezam,słonecznik, cynamon, kardamon, gozdziki- idelane połączenie do tej właśnie tarty
-miód rozpuszczony w kąpieli wodnej
-mielony cynamon
Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty.
Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia.
Wyjmij z piekarnika i wystudz kompletnie .Nie wyjmuj z formy.
W kąpieli wodnej roztop masło orzechowe czekoladowe Primavika .
Wymieszaj z 1 kopiastą łyżką mieszanki ziaren od Ziarenkowo .
Posmaruj tartę z wierzchu póki masło jest jeszcze ciepłe.
Jak zauważyliście, brakuje trójkącika- ktoś nie wytrzymał po prostu i sobie odkroił.
Poukładaj jabłka na wierzchu.
Posyp je delikatnie cynamonem.
Następnie polej, roztopionym w kąpieli wodnej miodem.
Włóż do nagrzanego do 200 st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu a skórka lekko pomarszczyła się.
Ja dałam na 5-7 minut.
Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się łamać. Z formy w której się piekła, wyłóż na zimny , duży talerz,odstaw do ostygnięcia, nie przykrywaj, bo spód zmięknie.
Smacznego jesiennego chrupania !
Serdecznie gratulujemy!
zobacz również: