Zdrowe sosy ze słoika bez wyrzutów sumienia

28 sierpnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

file1409230604

Dzisiaj, kiedy tempo życia jest niezwykle szybkie i chronicznie brakuje czasu, kupne sosy w słoikach są wybawieniem. Ich zaletą jest niewątpliwie szybkość przygotowania. Jednak skład to bardzo często prawdziwa tablica Mendelejewa, a naturalne składniki to prawdziwa rzadkość. Kupując gotowe produkty mamy więc wyrzuty sumienia. Czy koniecznie musi tak być? Jak mądrze je wybierać?

Jeśli nie zawsze mamy czas na gotowanie posiłków, wybierajmy świadomie gotowe i jednocześnie zdrowe rozwiązania. W taki sposób, aby otwierając nakrętkę słoika, spożyć zdrowy i wartościowy produkt z dużą ilością warzyw, o prawdziwym aromacie ziół i naturalnym smaku.

Jak wybierać?

Unikajmy produktów, które zawierają następujące składniki:

SKŁADNIK WPŁYW NA ORGANIZM
Syrop glukozowo-fruktozowy otyłość, cukrzyca typu 2, podwyższenie poziomu złego cholesterolu
Przeciwutleniacz E385 negatywny wpływ na jelita i nerki, niedobór żelaza
Benzoesan sodu E211 silne reakcje alergiczne, duże dawki podrażniają śluzówkę żołądka
Glutaminian sodu E621 otyłość, negatywny wpływ na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe
Sorbinian potasu E202 reakcje alergiczne

 

Jeśli chcemy być pewni, że sos kupiony w sklepie jest dobrej jakości, musimy zwrócić uwagę nie tylko na skład i informację o braku konserwantów. Szczególnie istotny jest sam proces produkcyjny od momentu pozyskiwania surowców do ich zapakowania. Rzadko przeczytamy o tym na opakowaniu, jednak możemy poszukać informacji na stronach internetowych poszczególnych producentów. Warto zwrócić uwagę na współpracę z lokalnymi rolnikami, którzy dostarczają świeżych surowców, jak i na regularne kontrole jakości. To pozwoli nam dokonać odpowiedniego wyboru. – mówi Marta Martys, Barilla.