Pierś z perliczki podana na musie jabłkowym z sosem rabarbarowo- truskawkowym z olejem rzepakowym

4 lipca 2014, dodał: Mariola Grzeda
Artykuł zewnętrzny

składniki

  • 1 pierś z perliczki 

marynata 

  • 3 łyżki miodu kurpowskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek soku ananasowego
  • szczypta chilli

 mus jablkowy

  • 2 jabłka grójeckie 
  • cukier brązowy do smaku
  • cynamon do smaku 
  • sok z cytryny

 dodatkowo

  • rabarbar 
  • truskawki kaszubskie
  • olej rzepakowy 
  • cukier brązowy
  • 50 ml wino czerwone.Wykonanie 
    Marynata
     Wycisnąć sok z cytryny wlać do miseczki, dodać olej rzepakowy,miód,musztardę,sos ananasowy i wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty władamy pierś z perliczki, zostawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu. Pieczemy na rozgrzanym grillu kładziemy tackę wysmarowaną olejem rzepakowym na, który układamy naszą pierś, przewracając co jakiś cza na drugą stronę. Pierś grillujemy do miękkości.
    Sos rabarbarowo-truskawkowy 
    Na patelnię wsypujemy cukier brązowy,dodajemy wino,dodajemy rabarbar pokrojony na nieduże kawałki, truskawki redukujemy do 1/2 objętości.Doprawiamy do smaku.
    mus jabłkowy 
     Jabłka myjemy,obieramy usuwamy gniazda nasienne kroimy na ósemki.Do garnka wkładamy jabłka,dodajemy cukier, gotujemy do całkowitego rozgotowania jabłek doprawiamy do smaku cynamonem i sos z cytryny
    Pierś z perliczki podajemy na musie jabłkowym, z sosem rabarbarowo-truskawkowym.

file1404499537