Domowa kiełbasa na grilla z serem

9 czerwca 2014, dodał: Paulina Nosek
Artykuł zewnętrzny

 Składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
1 kg piersi z kurczaka
500 g słoniny
300 g żółtego sera
200 g serka topionego czosnkowo – ziołowego
2 łyżki oregano
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka soli
4 metry jelit
łyżeczka octu

+ silny mężczyzna. ;))

Przygotowanie:

Dwie godziny wcześniej jelita opłukujemy letnią wodą z soli. Następnie zalewamy je wodą o temperaturze około 30 stopni i pozostawiamy na godzinę. Następnie odlewamy wodę, uzupełniamy ponownie z jedną łyżeczką octu (dzięki temu jelita będą bardziej przejrzyste).
Szynkę, piersi oraz słoninę kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na najgrubszych oczkach. Do mięsa dodajemy starty na najmniejszych oczkach ser i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy serki topione, oregano, zioła prowansalskie oraz bazylię. Wyrabiamy przez pół godziny aż masa będzie kleista.

Następnie tulejkę naoliwiamy odrobiną oleju i nawlekamy jelita. Nadziewamy bardzo mocno dociskając (to jest ten moment, gdzie potrzebny jest Mąż ;)) i co 12 – 15 cm skręcamy żeby oddzielić kiełbaski od siebie.

Gotową kiełbasę parzymy w temperaturze 80 stopni przez dwadzieścia pięć minut.

Następnego dnia zabieramy rodzinkę i znajomych. trochę pysznego pieczywa, ewentualnie złoty napój izotoniczny i robimy wiosennego grilla. ;)

file1402307830