Jak ważne jest dobre śniadanie?

5 maja 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

O tym jak ważne jest dobre śniadanie nie trzeba nikogo przekonywać. Dobre w 2 znaczeniach – dobre w smaku i dobre dla naszego zdrowia. Dobre śniadanie dostarczy powoli uwalnianej energii, witamin oraz mikroelementów.

dobre_śniadanie

Dobre śniadanie poprawi także humor oraz pobudzi do działania. Marka HELIO proponuje stworzyć kilka wariantów dobrych śniadań z bakaliami na kilka dni tygodnia. Na słodko i bardziej wytrawnie. Koszt porcji takiego śniadania nie przekroczy 2 złotych, w zamian uzyskujemy coś bezcennego zdrowy oraz łatwy w przygotowaniu posiłek. Jak zapewniają specjaliści z Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia. Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz właściwości alkalizujące.

Konfigurator dobrego śniadania

Dobre śniadanie powinno składać się z produktów podstawowych oraz nie mniej ważnych dodatków. Jako produkty podstawowe możemy wybrać np. płatki owsiane, czy kaszę jaglaną. Oba produkty to skarbnice witamin, mikroelementów oraz błonnika, dodatkowo oba mają właściwości detoksykujące oraz nie zawierają glutenu.
Dobre śniadanie powinno się także składać z na pozór drobnych uzupełnień, które odegrają niebagatelną rolę w tworzeniu dobrego śniadania. Ich zadaniem jest zarówno dostarczenie cennych składników odżywczych, jak i nadanie posiłkowi wyraźnego: słodkiego lub bardziej wytrawnego smaku.
Jako składowe dobrego śniadania propozycją zdrową i smaczną będą na pewno bakalie HELIO, w tym: żurawina suszona, pestki dyni oraz płatki migdałowe. Szczególnie polecamy linię bakalii HELIO w torebkach z zamknięciem strunowym, zapewniającym świeżość, poręczność i ochronę produktu przed warunkami zewnętrznymi. Dzięki temu składniki do śniadania możemy kupić raz na dłuższy czas, a ich przechowywanie w optymalnych warunkach nie będzie stanowiło problemu.
Owoce żurawiny zawierają witaminy A, C, E oraz związki mineralne takie jak: potas, sód, selen, a także luteinę i β-karoten. Kluczową rolę z punktu widzenia właściwości prozdrowotnych pełnią: flawonoidy, kwasy fenolowe oraz stilbeny zaliczane do grupy polifenoli.
Z uwagi na swój skład owocom żurawiny przypisywane są właściwości przeciwutleniające – wykazują one bowiem zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych, hamują utlenianie frakcji LDL cholesterolu, redukują stężenie tej frakcji, co ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów.
Składniki bioaktywne owoców żurawiny hamują rozwój Helicobacter pylori – bakterii odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów żołądka.
Żurawina ma swoje zastosowanie również w profilaktyce oraz leczeniu zakażeń pęcherza i dróg moczowych. Jest to wynik obecności kwasu salicylowego oraz jego metabolitu kwasu salicylurowego. Hamują one adherencję (przywieranie) komórek bakterii Gram-ujemnych – Escherichia coli – będących częstą przyczyną infekcji pęcherza i dróg moczowych – do powierzchni błony śluzowej dróg moczowych.
Suszona żurawina HELIO to całe owoce, a nie ich cięte cząstki. Całe owoce żurawiny zachowują więcej korzystnych dla zdrowia właściwości niż owoce, które przed zapakowaniem zostały pokrojone.
Jeśli preferujemy bardziej wytrawne smaki to jako składnik dobrego śniadania marka HELIO proponuje pestki dyni, w których znajdują się kwasy nienasycone i dużo aminokwasów (alanina, glicyna, kwas glutaminowy) korzystnych dla zdrowia. Pestka dyni jest też źródłem żelaza i cynku. Nasiona dyni polecane są w leczeniu stanów zapalnych skóry i w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
Dobre śniadanie byłoby niekompletne bez płatków migdałowych HELIO. Płatki migdałowe czyli po prostu pokrojone migdały bez skórki to skarbnica witaminy E, przeciwutleniacza zapobiegającego miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się. Witaminy B1, B2, PP i potas mające dodatni wpływ na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację. Zawierają również cynk regulujący działanie systemu odpornościowego. Przy jego niedoborze łatwo się przeziębić, ma wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.
Dobre śniadania w praktyce
Dobre śniadanie to jeden składnik główny oraz dowolna ilość składników dodatkowych, które w zależności od preferencji smakowych dodajemy do składnika głównego w odpowiednich proporcjach.
Jeśli mamy ochotę na śniadania z kaszą jaglaną to praktyczniej ją ugotować poprzedniego dnia, a rano uzupełnić dodatkami.
Płatki owsiane wystarczy zalać gorącą (niekoniecznie wrzącą) przegotowaną wodą i odstawić do ostygnięcia. Po kilku minutach dodać żurawinę, dynię oraz płatki migdałowe

Śniadanie mocno energetyczne

40g kaszy jaglanej lub płatków owsianych. Dodajemy 10g suszonej żurawiny HELIO, 5g pestek dyni HELIO, 5g płatków migdałowych HELIO.
Wartość kaloryczna nie przekracza – 270 – 300 kcal, a cena 2 zł.

Orientacyjna cena półkowa:

Żurawina suszona HELIO (200g) – cena ok. 12 zł
Pestki dyni HELIO (240g) – cena ok. 11 zł
Płatki migdałowe HELIO (150g) – cena ok. 14 zł

helio.pl