Ryba w warzywach
Składniki: 2 pstrągi, po pół szklanki mąki i tartej bułki, 1 jajko, 1 cytryna i sok z połówki cytryny, oregano i rozmaryn, sól, pieprz, 2 łyżki masła, olej, po 20 dkg. kiszonej i białej kapusty, 2 marchewki, 1 cebula, natka pietruszki.
Rybę sprawić, opłukać, pokroić w dzwonka i skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z oregano i rozmarynem. Jajko ubić widelcem i dodać do niego pieprz i sól. Kawałki ryby panierować kolejno w mące, jajku i tartej bułce, a następnie kłaść na rozgrzany olej i smażyć ok. 10 min. Kiszoną kapustę pokroić, poddusić na oleju 5 min., dodać posiekaną cebulę, poszatkowaną białą kapustę i startą na tarce marchew. Warzywa dusić razem przez 10 min., przyprawiając wg uznania. Usmażoną rybę skropić roztopionym masłem, obłożyć warzywami, przybrać cytryną i natką pietruszki.