Letni gulasz

21 lutego 2014, dodał: jmwg
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

dla 4 osób:

400 g makaronu pióra Mamma Mia

40 ml oliwy z oliwek extra virgin

160 g sera ricotta

200 g szpinaku

40 g parmezanu

20 g masła

120 g ziemniaków

200 g marchewki

100 ml mleka

20 g mąki pszennej

4 krople sosu Worcestershire

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Bazą tego dania głównego jest słodki sos, który nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat. Możesz go podać z purée z ulubionych warzyw – zielonego groszku, czy buraczków.

Pokrój ziemniaki na średniej wielkości kostkę i je ugotuj. Odcedź, zalej odrobiną oliwy z oliwek i pozostaw do ostygnięcia.

W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj umytą marchew, mąkę i zalej mlekiem tak, by marchew była przykryta. Gotuj do miękkości a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do momentu gdy będzie letnie. Sos Worcestershire dodaj na samym końcu.

Ugotuj makaron w gotującej się, osolonej wodzie, odcedź.

Rozpuść w rondlu masło, a następnie dodaj umyte liście szpinaku, pokruszoną ricottę i makaron – podsmażaj przez chwilę na dużym ogniu, ciągle mieszając. Upewnij się, że wszystkie składniki się dobrze połączyły.

Podawaj najpierw układając na talerzu krem z marchewki, następnie makaron ze szpinakiem. Posyp startym parmezanem, na końcu dodaj ziemniaki.

Można również podawać ze świeżymi, posiekanymi ziołami.

file1392983869