Bliny gryczane
200 g mąki gryczanej
150 g maki pszennej
2 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży
300 ml mleka
75 g masła
2 jajka
szczypta soli
Przed przystąpieniem do pracy wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy tak, aby było letnie. Do kubka wkładamy drożdże, 1 łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy rozcierając grudki. Dolewamy 2 łyżki mleka, wsypujemy 1 łyżkę mąki pszennej i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce (kubek przykrywamy ściereczką).
W tym czasie przesiewamy do miski oba rodzaje maki, dodajemy sól. Na małej patelni topimy masło. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, a jego powierzchnia będzie lekko wklęsła, dodajemy go do mąki. Ciągle mieszając dodajemy żółtka i przestudzone (ale ciepłe) masło. Powoli (wciąż mieszając) wlewamy mleko do momentu, aż ciasto osiągnie konsystencję nieco gęstszą, niż ciasto naleśnikowe. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta. Lekko, ale dokładnie mieszamy. Smażymy na małej patelni (tej z topienia masła) placki z 2 – 3 łyżek ciasta. Ciasto po nałożeniu rozsmarowujemy na patelni. Usmażone placki przekładamy na talerz umieszczony w nagrzanym do 70 stopni piekarniku. Gdy usmażymy już wszystkie – podajemy z kwaśną śmietaną i: wędzonym łososiem, kawiorem, kaparami i/lub oliwkami.
Smacznego!