Wzdęcia – leczenie, zapobieganie, dieta

5 lutego 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wzdęcia, czyli nadmiar gazów w jelitach, okresowo przydarzają się niemal każdemu, a na te chroniczne skarży się około 25 procent populacji.

stk61418cor

 

Przyczyn tego zaburzenia pracy układu pokarmowego dopatruje się w wielu czynnikach. Problemy gastryczne pojawiają się zarówno z powodu złej diety, poważniejszych schorzeń jelit, jak i [sic!] złej techniki jedzenia.

Nie bez powodu na wzdęcia narzeka się najczęściej po obfitym posiłku. Gdy nie odżywiamy się regularnie, a za jednym razem pochłaniamy imponujące ilości jedzenia, układ pokarmowy produkuje większą ilość gazów – metanu, azotu czy dwutlenku węgla – niż jest w stanie wydalić. Sprzymierzeńcem w ich powstawaniu jest także zbyt szybkie jedzenie, rozmawianie podczas posiłku i popijanie pokarmów bezpośrednio po ich spożyciu.

 

aaa

 

Te nawyki sprawiają, że wraz z jedzeniem wprowadzamy do żołądka powietrze, którego nadmiar przyczynia się do pojawienia się tej krępującej dolegliwości. Osoby pragnące uniknąć dyskomfortu powinny unikać też żywności tłustej, przetworzonej i bogatej w sód. Chipsy, smażone mięsa, gazowane napoje spowalniają pracę układu pokarmowego, a tym samym wydalanie gazów z organizmu. Nie tylko produkty, które każdy rozsądny człowiek zaliczyłby do niezdrowych mogą powodować wzdęcia. Wiele warzyw – w tym kapusta, brokuły i fasola – przez swoją ciężkostrawność również zaliczamy do grupy ryzyka.

je

 

Przyczyny wzdęć

Niemal wszystkie, wcześniej przebyte, choroby układu pokarmowego mogą skutkować wzdęciami. Na ich eskalację narzekają też osoby po zaleczonych schorzeniach trzustki i woreczka żółciowego. Wnioski nasuwają się same. Każde, nawet chwilowe, upośledzenie perystaltyki jelit może w przyszłości rzutować na prawidłowej ich pracy. Wydawać się może, że odpowiednia dbałość o codzienny jadłospis i zdrowie organizmu uchroni nas przed wzdęciami. Niestety, nie tylko somatyczne procesy prowadzą do ich powstawania. Nerwica na tle nerwowym, nadmierny stres także rzutują na pracę jelit, bo układ pokarmowy jest jednym z najbardziej wrażliwych na wahania kondycji psychicznej człowieka.

Zapobieganie wzdęciom

Zapobieganie wzdęciom jest więc trudne, ale nie niemożliwe. Mowa tu o dyskomforcie długotrwałym, bo sporadyczne przypadki nie powinny budzić niepokoju. Są naturalnym efektem obocznym regeneracji i oczyszczania organizmu. Osoby cierpiące na chroniczne problemy z gastryką muszą postawić na racjonalną, lekkostrawną dietę, do której wprowadzą też produkty regulujące trawienie. Do tej grupy zaliczyć na przykład można koper, miętę, kminek, tymianek.

mint-tea

 

Rezygnacja z gazowanych napojów i zastąpienie ich wodą mineralną czy herbatami ziołowymi również pomoże ukoić dolegliwości. Warto pamiętać też o niespiesznym jedzeniu i dokładnym przeżuwaniu pokarmu, a osoby podatne na problemy gastryczne pomocy szukać mogą w specjalnych, rozluźniających napięcie jelit, technikach masażu. Wskazane też jest podjęcie minimalnej chociaż aktywności fizycznej, bo siedzący tryb życia dosłownie rozleniwia układ pokarmowy.

Wystarczy codzienny spacer, by jego kondycja znacznie się poprawiła. Chronicznych wzdęć nie należy lekceważyć, gdyż mogą prowadzić do zaparć, biegunki i poważniejszych chorób. Każdą terapię przeciw wzdęciom warto skonsultować z lekarzem, bo może się okazać, że ich przyczyną są schorzenia organów wewnętrznych.

 

Artykuł przygotowany przez portal o wzdęciach wzdecia.net