Lecznicze właściwości brokułów

12 grudnia 2013, dodał: bugajkatarzyna
Artykuł zewnętrzny

Bardzo duża część społeczeństwa ma uraz do jedzenia warzyw – dotyczy to zazwyczaj brokułów, co do których krąży wiele mitów. Bardzo niechętnie jedzą je dzieci. Warto się do tego warzywa przekonać, bo posiada wiele właściwości odżywczych, z których rzadko zdajemy sobie sprawę.

Warzywa te pbrokułyochodzą z regionu Morza Śródziemnego, a dokładnie z Cypru i były już znane w czasach starożytnych. Swoją popularność zdobyły w 1920 roku, gdy Stany Zjednoczone zaczęły je reklamować jako wysoko wartościowy produkt. Warzywa te są krewnymi kalafiorów, jednak zawierają więcej wartości odżywczych oraz witamin. Brokuły są odporne na przymrozki – z tego powodu doskonale nadają się do uprawy w naszym klimacie. Są dostępne przez cały rok – w formie świeżej lub mrożonej. Ich barwa waha się od zielonej do fioletowej, w zależności od gatunku, sposobu uprawy oraz długości przechowywania. Wśród warzyw oraz owoców znajdują się na pierwszym miejscu w przeciwdziałaniu rakowi – zawierają sufragan, beta-karoten oraz chlorofil. Związki te zapobiegają nowotworowi w obrębie jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy oraz przełyku.

Brokuły są źródłem takich minerałów, jak wapń, potas, żelazo, fosfor oraz źródłem takich witamin, jak: A, B1, B2, B6, C oraz K. Warzywo to jest szczególnie zalecane cukrzykom, osobom mającym wysoki poziom cholesterolu, osobom chorym na anemię lub schorzenia kardiologiczne.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...