Świąteczne przepisy z różnych stron świata

10 grudnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Tradycyjne przepisy polecają szefowie kuchni Knorr z całej Europy

Boże Narodzenie coraz bliżej, a lista przedświątecznych planów coraz dłuższa. Jakie prezenty wybrać dla najbliższych? Jak udekorować mieszkanie? I oczywiście – co podać na świąteczny stół, jakie potrawy przygotować? Takie same jak co roku, czy może jednak pokusić się o jakieś nowe świąteczne przysmaki? Jeśli jeszcze nie podjęliśmy ostatecznych decyzji, z podpowiedziami przychodzą szefowie kuchni Knorr. Opowiadają o świętach w różnych zakątkach Europy i polecają tradycyjne świąteczne przepisy.

Akosh Kallay – szef kuchni Knorr na Węgrzech i w Czechach
WĘGRY

„Na Węgrzech na wigilijnym stole obowiązkowo muszą się znaleźć kluski z makiem lub twarogiem. Króluje również kapusta, ale najczęściej w postaci mięsnych gołąbków, zwanych sarmale. Często Węgrzy serwują na tą uroczystą kolację pieczoną kaczkę, gęś lub indyka. Bardzo chętnie przygotowują także zupę rybną zwaną halaszle. Polecam przepis na tą wigilijną zupę Węgrów”:

Halaszle – rybna zupa z karpia

Czas gotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
1 cały karp (ok. 1,2 kg)
marchewka
połowa selera
200 g pora
1 papryka żółto-zielona
1 mała ostra papryczka
1 ząbek czosnku
2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
2 cebule średniej wielkości
3 łyżki oleju
2 łyżki słodkiej papryki
100 ml białego wytrawnego wina
4 ziemniaki
sok z połówki cytryny
pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar. Dodaj 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr do smaku – im wywar mocniejszy, tym lepszy (można dołożyć części z innych ryb słodkowodnych). Po ugotowaniu wywar przecedź. Pokrój cebule w drobną kostkę i podsmaż w garnku na oleju. Dodaj 2 łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie zalej białym winem i poczekaj, aż odparuje. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, całość zalej wywarem rybnym. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w dużą kostkę filety z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Halaszle

CZECHY
„W czasie kolacji wigilijnej na stole Czechów królują dania z grzybów i grochu doprawione miodem, orzechami i czosnkiem. Czeskie święta oczywiście nie mogę się też odbyć bez strudli, czyli vanocka – słodkiego, wypiekanego z 9 kawałków białego ciasta chleba-chałki z rodzynkami. Jednak najpopularniejszym daniem podczas świąt w Czechach jest… Kuba. Oto przepis do wypróbowania podczas nadchodzącej Wigilii”:

Kuba

Czas gotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
100 g suszonych grzybów
2 cebule drobno pokrojone
100 ml oleju
2 kostki Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
200 g kaszy jęczmiennej
200 ml wody
1 łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
½ łyżeczki pieprzu
2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
Sposób przygotowania:
Namocz grzyby w ciepłej wodzie, a następnie pokrój je na małe kawałki. Cebule podsmaż w garnku na oleju, dodaj grzyby i Przyprawę w Mini kostkach Czosnek Knorr. Smaż chwilę razem.
Dodaj kaszę, zalej wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, pieprz i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość doprowadź do wrzenia, następnie przełóż do żaroodpornego naczynia. Przykryte naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz, aż kasza zupełnie „wypije wodę” i stanie się miękka i sucha.

Kuba

Konstanty Oganezow – szef kuchni Knorr w Rosji i w Gruzji
ROSJA
„Ze względu na fakt, iż Rosja jest krajem prawosławnym, święta obchodzi się tutaj 7 stycznia. Wówczas na stole muszą się znaleźć ryby przygotowane na dziesiątki różnych sposobów – od ryb w galarecie po śledzie pod pierzynką. Rosjanie delektują się w tym dniu pieczoną kaczką z jabłkami lub pieczonym prosięciem faszerowanym kaszą gryczaną. Do tego jeszcze warzywna sałatka z majonezem oraz galareta haładziec. Jak ją przyrządzić? Oto szczegółowy przepis”:

Haładziec

Czas gotowania: 4 godziny
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 golonka wieprzowa ok. 500 g
2 nóżki wieprzowe ok. 500 g
2 Bulionetki Domowe Wołowe Knorr
1 ziarenko ziela angielskiego
1 liść laurowy
czarny pieprz w ziarenkach
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Sposób przygotowania:
Zalej mięso i 2 Bulionetki Knorr dwoma litrami wody. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Dopraw do smaku kilkoma kroplami Delikatu przyprawy w płynie Knorr, a następnie odstaw do ostudzenia.
Przecedź chłodny wywar przez sito, mięso oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w odpowiednim naczyniu, zalej powstałym wywarem i odstaw do lodówki, aż stężeje. Krój w grube plastry i podawaj z chrzanem lub cytryną.

Haladziec
GRUZJA

„Podczas świąt obchodzonych w Gruzji również 7 stycznia mamy okazję spróbować prawdziwych przysmaków. Na stole pojawia się sacivi, czyli pieczony kurczak w orzechowym sosie, pieczony prosiak oraz szaszłyki. Goszcząc w tym czasie w gruzińskim domu, zostaniemy też uraczeni roladkami z bakłażana – Nigviziani badirdzhani”:

Nigviziani badirdzhani

Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 bakłażan
olej do głębokiego smażenia
200 g orzechów włoskich
1 łyżka soku z cytryny
szczypta ostrej papryki
1 kostka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sproszkowanych kwiatów nagietka (do kupienia w zielarskich sklepach)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej natki kolendry
cukier
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrój bakłażana w grube plastry, posyp solą i pozostaw na 5 minut. Odciśnij dobrze sok. Tak przygotowanego bakłażana smaż na głębokim tłuszczu, aż zrobi się zupełnie miękki. Po usmażeniu ułóż go na pergaminie, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Włóż oczyszczone orzechy do moździerza bądź do miksera i rozbij na jednolitą masę. Dodaj około 50 ml zimnej wody, sok z cytryny, szczyptę ostrej papryki i Przyprawę w Mini kostkach Czosnek Knorr. Dodaj pozostałe składniki – powinna powstać gęsta, ale miękka masa. Nakładaj pastę na plastry bakłażana i zwijaj w roladki.
W kuchni gruzińskiej do dekoracji tego dania używa się owocu granatu.

Nigviziani badrigiani

Jamie Drudis – szef kuchni Knorr w Hiszpanii
„W Hiszpanii podczas Wigilii najczęściej jemy pieczoną jagnięcinę, przyrządzaną na wolnym ogniu w bulionie, z winem, lub rybę pieczoną i podawaną z ziemniakami, cytryną, oliwą lub sosem pomidorowym. Nie może zabraknąć owoców morza: krewetek, krabów czy homarów. Natomiast na świątecznym stole odnajdziemy pieczony drób – kaczkę z figami lub w pomarańczach czy też indyka. Hiszpanie w tym czasie przygotowują również wyjątkową zupę, w zależności od regionu zwaną escudella lub cocido. Przyrządzamy ją według poniższego przepisu”:

Escudella

Czas gotowania: 4 godziny
Ilość porcji: 4
Składniki:
200 g suchej białej fasoli
100 g ciecierzycy
1 golonka
300 g wołowiny z kością
5 udek z kurczaka
200 g kiełbaski chorizo (można użyć innej kiełbaski z dużą ilością papryki)
100 g szynki serrano lub innej surowej szynki suszonej (np. chrobry lub parmeńskiej)
1 Bulionetka Domowa Drobiowa Knorr
1 Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
2 ząbki czosnku
500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
½ główki kapusty pokrojonej w kostkę
6 ziarenek czarnego pieprzu
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki kolendry
Sposób przygotowania:
Namocz fasolę i ciecierzycę dzień wcześniej w zimnej wodzie, ugotuj oddzielnie do miękkości. Mięso zalej pozostałą wodą z gotowania fasoli, uzupełnij ją do około 3 litrów, dodaj Bulionetki Knorr oraz czosnek. Całość gotuj na dość dużym ogniu około 4 godziny – powstały w ten sposób bulion powinien być bardzo intensywny i nie powinien być przezroczysty. Wyjmij mięsa z bulionu i pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj do pozostałego wywaru (powinno zostać ok. 2 litrów) ziemniaki, kapustę, przyprawy i fasolę z ciecierzycą. Całość gotuj ok. 20-30 minut, aż dodane składniki będą zupełnie miękkie. Dopraw wywar do smaku odrobiną kminu i, jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkowo odrobiną soli i pieprzu. Podawaj zupę wymieszaną z różnymi kawałkami mięsa.

Escudella

Piotr Murawski – szef kuchni Knorr w Polsce

„Choć w zależności od regionu naszego kraju na stole wigilijnym można spotkać różne potrawy, to chyba żadna Wigilia nie może odbyć się bez ryb oraz… czerwonego barszczu! Musi być intensywnie czerwony, esencjonalny, aromatyczny. Pyszny! Taki będzie barszcz przygotowany według poniższego przepisu”:

Barszcz czerwony na Wigilię

Receptura na 3 l barszczu
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 45 minut

Składniki:

2 marchewki
½ selera
1 kawałek pora (tylko biała część)
2 pietruszki
2 cebule średniej wielkości
1 kg kwaśnych jabłek
1 główka czosnku
10 ziarenek czarnego pieprzu
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 Barszcze czerwone Ekspresowe Knorr

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka umyj i przekrój na cztery cząstki. Razem z warzywami i pozostałymi przyprawami zalej 1,5 l wody.
2. Wszystko razem gotuj około 40 minut, następnie przecedź.
3. Powstały wywar zapraw Barszczem Knorr.

Rada: Do barszczu dodatkowo możesz dorzucić kilka suszonych grzybów.

Barszcz czerwony na Wigilie

Ruth Pollock, Sue Batty – szefowe kuchni Knorr w Wielkiej Brytanii

„Święta w Wielkiej Brytanii to niezwykle miłe tradycje, jak obdarowywanie się prezentami, dekorowanie choinek, śpiewanie kolęd, ale także odświętne przysmaki na stole. Koniecznie musi na nim pojawić się tradycyjny pudding i pieczony indyk. Przyrządzicie go zgodnie z poniższym przepisem”:

Indyk faszerowany pomarańczami i wędzonym boczkiem

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 4½ – 5 godzin

Składniki:
• indyk przygotowany wcześniej, gotowy do włożenia do piekarnika – o wadze ok. 5,4-6,5 kg
Farsz z pomarańczy i wędzonego boczku:
• 200 g masła lub margaryny
• skórka z jednej pomarańczy
• 2 łyżki musztardy dijon
• 3 plastry wędzonego boczku
• 2 łyżki świeżo posiekanych ziół, takich jak tymianek i pietruszka
• czarny pieprz
Gravy (sos własny)
• 1 kostka Rosołu z kury Knorr rozpuszczona w 500 ml gotującej się wody

Sposób przygotowania:
Ostrożnie poluzuj skórę na piersi indyka. Wymieszaj wszystkie składniki farszu i rozmieść pod skórą na piersiach. Umieść indyka w dużym naczyniu do pieczenia i przykryj folią. Piecz w nagrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez 40 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz 3-3,5 godziny. Usuń folię i zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 35-40 minut, aż indyk będzie rumiany i dobrze upieczony. Przełóż go na duży talerz, przykryj delikatnie folią i pozostaw na 45 minut (aby mięso łatwiej się dało kroić).

Gravy (sos własny)
Odlej nadmiar tłuszczu z soków powstałych podczas pieczenia, dodaj Bulion z kury Knorr i gotuj szybko, aby zredukować sos, przez ok. 15 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Odcedź i podawaj z indykiem.

Indyk faszerowany pomarańczami i wędzonym boczkiem

Wszystkie przepisy są autorstwa szefów kuchni Knorr z różnych krajów.

Szefowie kuchni Knorr zachęcają, by skorzystać z ich inspiracji i odświeżyć podczas nadchodzących świąt tradycyjne menu.
Smacznych, rodzinnych świąt życzą szefowie kuchni Knorr!