Domowa wuzetka

7 grudnia 2013, dodał: KasiekK
Artykuł zewnętrzny

Składniki

Biszkopt

– 3/4 szklanki cukru;
– 3/4 szklanki mąki;
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
– 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka);
– 2 łyżki kakao;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– 1 łyżeczka octu.

Dodatkowo

– 500 ml śmietany kremówki;
– 1-2 łyżki cukru pudru;
– kilka łyżek dżemu porzeczkowego;
– kakao oraz kawa rozpuszczalna do posypania;
– ewentualnie spirytus.

Przygotowanie

Żółtka połącz z proszkiem do pieczenia oraz octem i dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie dodaj żółtka, a także wszystkie pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj łyżką. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm. Piecz około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Kiedy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwie części. Możesz ewentualnie obydwie połowy nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z kakao i spirytusem, a jedną z nich wysmarować dżemem. Śmietanę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Na jedną część ciasta np. na tą z dżemem, wyłóż połowę śmietany, przykryj drugą i wyłóż pozostałą śmietanę (możesz zostawić trochę śmietany do ozdobienia kawałków). Posyp kawą lub kakao, ewentualnie kawą wymieszaną z kakao. Przechowuj w lodówce.

file1386458280