Wigilijna zupa grzybowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 40 g grzybów suszonych 1 marchew 1 mała pietruszka cebula ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki masła liść laurowy 1 kostka bulionu grzybowego Suszone grzyby łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Marchew, pietruszkę obieramy, płuczemy ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy, szklimy na maśle i wraz z warzywami dodajemy do gotujących się grzybów. Wrzucamy kostkę bulionową i liść laurowy. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę. Podawać z makaronem typu łazanki.