Naczynie żaroodporne Grill & Drop Termisil – opinia

30 września 2013, dodał: doowa
Artykuł zewnętrzny

Dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie miałam przyjemność, bo to była przyjemność testować naczynie żaroodporne Termisil  z systemem Grill & Drop.
 

 
Naczynie wykonane jest ze szkła boro-krzemowego, znacznie trwalszego i odporniejszego termicznie, niż tradycyjne szkło sodowe.

Szkło boro-krzemowe produkowane jest w zaledwie kilku miejscach w Europie.

Dzięki swoim właściwościom znajduje coraz szersze zastosowanie w różnych obszarach.

Szkło takie wytrzymuje temperaturę od -50 stopni do +500 stopni co umożliwia pieczenie, mrożenie, oraz podgrzewanie w mikrofali.

Innowacyjny system Grill&Drop to unikalna, opatentowana przez TERMISIL technologia, która chroni potrawę przed przywieraniem oraz zapewnia jej odpowiednie nawilżenie.

Naczynie które otrzymałam jest pojemności 2,4 l w sam raz na przygotowanie obiadu dla dwóch osób.

Zastosowanie kropli szklanych w pokrywie daje efekt równomiernego nawilżenia potrawy.

Zastosowanie ryfli szklanych na dnie naczynia chroni potrawę przed przywieraniem.

GRILL & DROP System wymusza termoobieg aromatu i pary wodnej.

Dzięki takim właściwościom potrawa jest soczysta, równomiernie upieczona i chrupiąca z wierzchu.

 
Czas na zapiekankę i testowanie.

Zapiekanka chlebowa z maślakami przygotowana w naczyniu żaroodpornym Termisil z systemem Grill & Drop.

Składniki:

300 g chleba żytniego razowego
garść fasolki szparagowej zielonej
250 g sera żółtego typu Gouda
50 g sera długodojrzewającego koziego
100 g pomidorków koktajlowych
100 g dużych kapeluszy maślaków
1 łyżeczka masła klarowanego
4 jaja
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
szczypta kuminu
szczypta słodkiej papryki
50 ml mleka
olej rzepakowy do formy
3 gałązki mięty

 

Naczynie nasmarowałam 1 łyżką oleju rzepakowego.

Kapelusze maślaków obrałam ze skórki a następnie umyłam pod bieżącą wodą i osuszyłam.

Następnie rozgrzałam na patelni masło i smażyłam na nim grzyby.

Dodałam szczyptę kuminu i słodkiej papryki oraz sól i smażyłam aż nabrały złotej barwy.

Odstawiłam na bok.

 
Chleb pokroiłam w kostkę.

Jaja wymieszałam z mlekiem oraz przyprawami i ziołami.

Wlałam mieszaninę do chleba i mieszałam aż chleb wchłonął cały płyn.

Teraz zaczynam układać w naczyniu warstwy.

Najpierw włożyłam połowę chleba który posypałam serem startym gouda.

Na serze ułożyłam kapelusze maślaków a na nich pomidorki koktajlowe.

Ponownie posypałam serem gouda i wyłożyłam na nim resztę chleba.

Na chlebie ułożyłam fasolkę wcześniej ugotowaną w osolonej wodzie.

Fasolkę posypałam startym kozim serem.

Mięte posiekałam i posypałam po wierzchu zapiekankę.

Naczynie wstawiłam do zimnego piekarnika – zalecenie producenta i po podgrzaniu do temperatury 180 C piekłam 50 minut.

Wyjęłam z piekarnika, ustawiłam na drewnianej desce aby naczynie nie pękło i podałam na stół.

Zapiekanka wyszła przepyszna, fasolka chrupiąca, pomidorki słodkie i soczyste, chleb z jajem zapiekł się na chrupiącą warstwę.

Naczynie po opróżnieniu bardzo lekko się umyło, nic nie przywarło.

Jak już pisałam wcześniej naczynie spodobało mi się wizualnie.

Takiego szukałam od dawna.

Zapraszam także na Fb na fanpage firmy Termisil.

Wiele ciekawych informacji tam znajdziecie.

 
Smacznego.

Testowała:

Dorota – Gotuję, piekę, eksperymenty to moja specjalność,fotografuję i kocham podróże. Nick – doowa
Prowadzi bloga: http://doowa.blogspot.com/