Rogaliki duoczekoladowe
Ciasto:
125 g masła
5 łyżek śmietany 18%
2i1/4 szklanki mąki
1i1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
1 szczypta cukru waniliowego
Nadzienie:
16 kostek gorzkiej czekolady (80% kakao)
16 kostek czekolady mlecznej
4 łyżki rodzynek
Na wierzch:
1 jajko
1 łyżeczka cukru
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Z każdej w dłoniach formujemy okrągły placek, a następnie wałkujemy go na cienkie koło, które dzielimy na 4 trójkąty. Na szerszym brzegu (tym półokrągłym) układamy kostkę gorzkiej czekolady, na niej kostkę czekolady mlecznej, po bokach po kilka rodzynek. Zawijamy rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.
Smacznego!
P.S. Jeśli ktoś lubi słodkie wypieki – czekoladę gorzką można zastąpić mleczną i posypać rogaliki cukrem pudrem.