Zupa krem z bobem i wędzonym kurczakiem
SKŁADNIKI:
- 600 g bobu
- pęczek włoszczyzny
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub drobno posiekanych świeżych listków
- 1,5 l wody
- 2 łyżki stołowe oliwy
- 2 łyżki stołowe śmietanki kokosowej
- sól, pieprz ziołowy, harissa
- 2 udka wędzonego kurczaka
- 2 łyżki stołowe musztardy francuskiej
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obieramy, myjemy i zalewamy wodą, dodajemy solimy i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy je z gorącego bulionu. W bulionie pozostałym po warzywach gotujemy bób d miękkości. Po ugotowaniu obieramy go z łupin. Dzielimy na dwie części – jedną wrzucamy spowrotem do bulionu a drugą pozostawiamy do posypania dania. Dodajemy wcześniej ugotowane warzywa i wszystko razem blenderujemy na gładki i jednolity krem. Ddajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku harissą, pieprzem ziołowym i solą. Oddzielamy mięso z udek kurczaka od kości i kroimy w plasterki. Plasterki układamy na brzegu talerza i smarujemy musztarda francuską
Nalewamy gorącą zupę i posypujemy bobem. Do dekoracji można użyć kilku świeżych listków mięty lub bazylii oraz kolorowego pieprzu.