Sałatka z grillowamymi warzywami i łososiem
Składniki:
sałata lodowa – 1 główka
kilka listków świeżej bazylii
pomidorki koktailowe – ok 5 sztuk
3 truskawki
cukinia
papryka
bakłażan
pieczarki
przyprawy – takie jakich używamy do dań z grilla
filet z łososia
Wszystkie warzywa oczywiście myjemy.
Bakłażana kroimy na plastry grubości około 1 cm, układamy na ręczniku papierowym i posypujemy solą by puścił soki. Po ok 10 minutach usuwamy sól i wrzucamy go na ruszt.
Cukinię kroimy na plastry, tym razem grubości ok 0,5. Ląduje ona na grillu podobnie jak bakłażan. Następnie kroimy paprykę i pieczarki – na niezbyt cienkie plastry, kładziemy na tacce aluminiowej i pieczemy. Teraz posypujemy warzywa mieszanką przypraw – można użyć gotowej do grilla, lub zrobić swoją mieszając ulubione zioła.
Na drugiej tacce układamy łososia, kroimy go na duże kostki, ponieważ gdy będzie dochodził rozpadnie się i tak na mniejsze kawałkeczki. Jego również możemy doprawić przyprawą grillową.
Sałatę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Następnie urywamy listki bazylii oraz kroimy truskawki na plasterki i wszystko kładziemy na naszą sałatę. Teraz możemy położyć nasze grillowane warzywa. Na sam wierzch ląduje łosoś oraz listek bazylii. Ale nie zapominajmy o pomidorkach – każdy rozkrajamy na pół i układamy wokół naszej sałatki. Smacznego!