Babeczki na oleju rzepakowym

12 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Olej rzepakowy jest produktem, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Dzięki swoim walorom odżywczym oraz szerokiemu zastosowaniu od wielu lat stanowi element polskich, tradycyjnych potraw.
Zawiera najwięcej drogocennych kwasów Omega-3, jednocześnie posiadając jeden z najniższych poziomów nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystny wpływ na nasz organizm. Ponadto stanowi on bogate źródło cennych dla zdrowia witamin: witaminy E- zwanej witaminą młodości oraz prowitaminy A, a także steroli roślinnych, które wspomagają nasz organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu wydobywa smak oraz aromat przygotowywanych dań. Co więcej może być używany zarówno do potraw przygotowywanych na ciepło i zimno. Dzięki temu jest idealny do smażenia, sosów, sałatek i wypieku ciast.
Dzięki swoim właściwościom odżywczym i użytkowym olej rzepakowy jest zalecanym elementem naszej codziennej diety. Polecany jest, także kobietom w ciąży i dzieciom już od 6. miesiąca życia.
Rzepak jest pięknie nazywany „oliwką północy”. Dlaczego? Otóż: cechą charakterystyczną oliwy z oliwek jest bardzo wysoka zawartość korzystnych kwasów jednonienasyconych, a olej rzepakowy jest pod tym względem olejem najbliższym.
Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek i coraz częściej uważa się, że jest najzdrowszy spośród wszystkich olejów roślinnych. Oto powody, dla których cieszy się taką opinią:
1.Nasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe, więc im ich mniej, tym lepiej. A olej rzepakowy zawiera ich najmniej.
2.Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to najbardziej cenna grupa kwasów tłuszczowych, bo organizm ludzki ich nie wytwarza i muszą być dostarczane z pożywieniem. Oliwa z oliwek zawiera ich bardzo mało. Za bardzo ważny czynnik uważa się odpowiedni skład tych kwasów, przede wszystkim stosunek ilościowy kwasu linolowego do linolenowego, przy czym tego drugiego spożywa się za mało. A olej rzepakowy zawiera najwięcej oleju linolenowego.
Olej rzepakowy jest bardzo dobrym olejem do smażenia, nie zmienia swoich właściwości, szybko osiąga wysoką temperaturę, łatwo ocieka z produktu usmażonego, dlatego kotlety, placki są mniej tłuste. Może być wykorzystany jako dodatek do sosów sałatkowych, surówek, sałatek. Ochroni zawartą w pożywieniu witaminę C, oraz witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza.
Olej ułatwia przyswajanie witamin . Witamina K, beta-karoten obecne w warzywach, witamina A, D z ryb i podrobów nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm jeżeli nie znajdą się w towarzystwie tłuszczu. Nawet niewielka ilość oleju usprawni wchłanianie witamin przez organizm.   
Olej rzepakowy znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni ale i w kosmetyce.
Bardzo dobrze nawilża oraz odżywia skórę łuszczącą się, suchą oraz zapobiega pękaniu skóry.
Napina, wygładza i działa przeciwzmarszczkowo.
Poprawia ukrwienie i pobudza metabolizm skóry.
Przykładowe maseczki z użyciem oleju rzepakowego:
1. Kojąca – jest to maseczka dla cery przesuszonej oraz wrażliwej.
Kawałek obranej dyni ścieramy na tarce (małe oczka) i mieszamy z 2 łyżkami oleju rzepakowego. Nakładamy na 20 minut na twarz, szyję i dekolt.
2. Oczyszczająco-ściągająca – dla skóry mieszanej i tłustej. Działa rozjaśniająco i antybakteryjnie.
Zmiksuj 1 dojrzały pomidor z łyżką jogurtu i taką sama ilością oleju rzepakowego. Nakładaj na twarz, z pominięciem oczu i ust. Zmyj ciepłą wodą po 10 minutach.
My użyliśmy oleju rzepakowego do zrobienia babeczek z nadzieniem kokosowym

oraz do naleśników z dżemem

i żółtym serem

Testowała:

Marta – Studentka ostatniego roku pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej, maniaczka kosmetyków, testująca chętnie nowości. Lubię dzielić się z innymi swoimi opiniami o produktach, które miałam okazję testować :)
Prowadzi bloga: http://anioleek89.blogspot.com/